Други, Новини, Спорт

Ралица Кашинова: „Когато амбициите са големи, време и възможност винаги се намират”

Амбицията, спортният хъс, отдадеността и целеустремеността непременно водят до успех. Това доказа нашата красива съгражданка Ралица Кашинова, която спечели бронзов медал още във второто си състезание по културизъм /бодибилдинг/! Рали зае третото място при жените в категорията „Бикини фитнес” до 164 см на републиканския шампионат в Пловдив, организиран на 22 април в палата № 7 на Международния панаир от Българската федерация по културизъм и фитнес. Призовото класиране на чаровната дама ще й позволи да участва и на предстоящото /12-14 май/ в Сърбия Балканско първенство, а впоследствие и на „Евро 2017”.
„Благодаря за проявения интерес към мен. „Турнир Пловдив” е второто състезание, в което участвам. За мен е голяма чест, че се наредих в челната тройка при конкуренцията на състезателки с име и опит, каквито все още аз нямам, и изпреварих утвърдени имена в нашия спорт. Това бе много емоционално и вълнуващо преживяване”, сподели за „Приятел” Кашинова.
Помолихме русото дарование да хвърли повече светлина върху начина на провеждане на самото състезание.
„Всички момичета в категорията имат индивидуално представяне на сцена по бански костюм от две части, като изпълняват четири задължителни пози за оценяване. След индивидуалния позинг всички се нареждат в редица и започва сравнително позиране в четвърт завъртания. Състезателките се сравняват в четири пози: релакс /с лице към публиката и съдиите/, два профила и позиране с гръб към наблюдаващите”, разказа Ралица.
Тя разясни, че културистките трябва да имат симетрична мускулатура, че съдиите акцентират на V-образния гръб, тънката талия, добре изразените седалищни мускули и оформените бедра.
Спортистката допълни, че от изключително важно значение е и сценичното поведение. Участничките трябва да умеят да позират, да се държат естествено, да са грациозни и плавни в движенията си, да са усмихнати и уверени. Оценява се и визията – тен, бански, прическа, дори маникюрът е от значение.
„Манекенки с малко мускули“ – това е определението за бикини състезателките. В тази категория прекалено много мускулна маса и груби извивки не се допускат. Подчертава се женствеността и красотата на стегнатото тяло. Оценката е комплексна, затова и често има недоволни от класирането. Но аз съм доволна. Надраснах себе си, постепенно претърпявам развитие. Не съм най-добрата, но определено съм по-добра от първата ми изява”, преценява Кашинова. Тя вече гледа напред, към предстоящото Балканско първенство в Сърбия, където обещава отново да даде всичко от себе си. „Към момента се уча, вдъхновявам и амбицирам от световните звезди в категория „Бикини фитнес“ и съм решена да опитам възможностите си на международна сцена”, смело хвърля поглед в бъдещето Кашинова.

– А миналото, как започна всичко?
– То май началото е дошло с раждането ми… Спортът ме влече от дете. Опитах всичко. Преминах през баскетбол, лека атлетика, биатлон, волейбол. Успоредно с това 10 години танцувах модерен балет. В един момент, когато не упражнявах конкретен спорт, реших да опитам с фитнеса. Тренирах 2-3 пъти в седмицата, после увеличих тренировките. Започнах да се интересувам от здравословното хранене, да готвя. Чувствах се добре, изучавах тялото си – как реагира на дадена тренировка или на определен хранителен режим. И това се превърна в ежедневие. Станах студентка, започнах работа, но тренировките винаги присъстват в деня ми. Намерих баланса и се чувствам добре.
Често чувах познати да ме приканват да опитам да се състезавам в категория бикини фитнес. Казваха ми, че имам качества и трябва да се пробвам. Накрая се реших и отидох на първото си състезание. Разбира се, не се представих блестящо, класирах се седма, но това ме мотивира още повече. Не съм от хората, които се отказват. От семейство на спортисти съм и наследствено имам вроден спортен дух, хъс, който няма как да изчезне след първото поражение.
– Как поддържаш искрата?
– Усещането да си на сцена, в цялата си женственост, достигнала до перфектната си форма, с разпуснати коси и голяма усмивка – искрата винаги ще е там! Вълнението да си пред толкова хора и да показваш какво си направил сам, с тренировки, лишения и много воля – това е опияняващо! Не мога да опиша чувството, което изпитвах, когато ми сложи медала един от най-великите спортисти на България – Йордан Йовчев! В спорта искрата никога не изгасва…
– Коя е най-голямата награда за теб?
– Това, че съм ново лице в този спорт, никой от семейството ми не се е занимавал точно с това и реално аз сама се боря да пробия и да се утвърдя. Фактът, че за толкова кратко време успях да спечеля симпатиите на съдиите и на много хора, които дори не познавам, това, че взех медал, за мен е истинска награда, защото се боря жестоко, за да успея. Разбира се, две състезания са малко, за да се докажеш като име на тези конкурси.
– Чувстваш ли, че си намерила своето поприще и поле за изява?
– Да. Това е мястото ми. Много време се лутах, бях несигурна в себе си. Сега се раздавам на сто процента и го правя с огромно желание. Въпреки че в момента работя като застраховател, това по никакъв начин не ми пречи да се развивам и в друга сфера. Когато амбициите са големи, време и възможност винаги се намират. Въпросът е колко силно го искаш и какво си готов да дадеш!
– Как успяваш да поддържаш тази зашеметяваща форма на тялото си?
– На първо място си остава желанието и необходимостта да изглеждаш и да се чувстваш добре. Нямаш ли потребност да го правиш, по-добре не се захващай. Това е, както казах, мой начин на живот, навик, който обожавам. Участието ми в състезания е само допълнение към цялостната картина. Стремя се постоянно да си поставям цели и да ги преследвам, защото така усещам, че се развивам в правилната посока. Целеустремеността е път към успеха!
– Вероятно спазваш и строг режим, диети?
– Режимът не означава драстични диети, невъзможни лишения и тормоз на организма. И аз, като всеки нормален човек, обичам шоколад, домашно приготвен кекс, баница или друг сладкиш, мариновано месо, пица, пържени картофки и други „вредни“ изкушения. И си ги позволявам, разбира се, но не прекалявам, те не са в основата на храненето ми. В менюто ми има месо, яйца, различни видове риба, пресни зеленчуци, плодове, ориз, картофи, макарони – все достъпни и лесни за приготвяне продукти. Не се хвърлям на „супер храни“ , които са модерни. Тайната е в простите неща, подправките и комбинацията на храните. Стремя се да се храня с домашно приготвена храна; не винаги успявам, но в повечето случаи имам по нещо приготвено с любов в чантата. От опита ми досега съм стигнала до извод: „Умерено“ е думата, която е ключът към здравословния начин на живот.

Делян Василев

 

Leave a Reply