Живот, Новини, Статии, коментари, Шарен свят

Реквием за Ремарк

На 22 юни 1898 г. в Оснабрук, Германия, се ражда един от големите немски писатели пацифисти – Ерих Мария Ремарк.
По време на Първата световна война – през пролетта на 1917 г., служи като войник на Западния фронт. Там е тежко ранен в шията, ръцете и краката от отломките на граната, като до края на живота болките от старите рани не изчезват напълно и му припомнят за ужасите на войната.
Спонтанно написва един от най-известните си антивоенни романи „Im Westen nicht Neues” /преведен на български с името „На Западния фронт нищо ново”/.
Раждат се под перото му „Обратният път”, „Трима другари”, „Време да се живее, време да се мре”, „Черният обелиск” и други, които написва след своята емиграция в Съединените щати, а в по-късно време – в Швейцария. Там завършва живота си, на брега на езерото Локарно, на 25 септември 1970 г.
Всички книги, написани до 1933 г. от него, официално са забранени като „нежелана и вредна литература” от национасоциалистите, когато идват на власт.
Десетки хиляди екземпляри биват изгорени на клади. Присъдата на нацистите върху всички творби на Ремарк е заради „литературно предателство на войниците от войната”, „саботаж на духа за отбрана на народните маси” и други изфабрикувани обвинения от прецизно работещата машина на нацистката пропаганда.
На Ремарк бива приписан еврейски произход и фамилното име Крамер /Ремарк бил литературен псевдоним на Крамер, прочетен обратно/. Перфектна лъжа на нацистите.
И баща му, и майка му носят фамилното име Ремарк, никога не са носили името Крамер.
Сестрата на Ремарк, Елфриде Шолц, бива екзекутирана през 1943 г. заради нейната критика на режима. Братът научава за това престъпление две години по-късно и пише поредния си шедьовър, този път посветен на самата нея – „Искрица живот” /1952 г./.
115 години от рождението на Ерих Мария Ремарк, един гениален мислител, писател и пацифист.

Александър Кондоферски

Leave a Reply