Рельовското читалище „Надежда” празнува 90-годишнина с… надежда

Жители и гости на Рельово честваха на 16 септември 90-годишнината на местното читалище „Надежда” в приповдигната атмосфера и с надежда за бъдещето в обновения салон на културното средище в селото.
Жените от местната група дадоха старт на чудесния празник с изпълнение на песен за родното си село. За оживлението и прекрасната атмосфера по време на концерта много допринесоха и гостите – танцовата трупа „Иглика” с ръководител Стоян Димитров от читалище „Пробуда” в Клисура, певческата група за автентичен фолклор с ръководител Момчил Чалъков от читалище „Васил Левски” в Алино, както и групата с ръководител Стоян Евтимов от читалище „Крюгер Николов” в пернишкото село Пещера, община Земен.
Изявиха се, възторжено приветствани от зрителите и слушателите, и млади местни таланти. Водещият Иво Танев също имаше голям дял за настроението в препълнената зала както със запомнящото се сценично присъствие, така и с прочувственото изпълнение на популярни родолюбиви песни.
С ръкопляскания и овации бяха посрещнати всички изпълнения на самодейците.
Събралите се бяха топло приветствани от кмета на Общината Владимир Георгиев, който изтъкна значението на читалището и голямата роля на младите, които са призвани да го модернизират, но като запазят и продължат добрите български традиции.
Поздравителни адреси поднесоха гостите от Алино и Пещера. Самодейците от пернишкото село зарадваха домакините и с голяма погача и красив букет цветя. Припомнено бе, че групата от Рельово е редовен участник в традиционните фестивали на народното творчество в Пещера.
Специални грамоти за приноса им за развитието на читалището бяха връчени на кмета Вл. Георгиев, гл. експерт Култура” в Общината Пепа Георгиева, кмета на селото Йордан Клещанов, председателя на „Надежда” Павел Кашинов, секретаря на читалището Йорданка Вардарова, Иво Танев. С грамоти бяха удостоени и с истинско уважение бяха обградени и гостуващите групи от Клисура, Алино и Пещера.
За историята на читалището-юбиляр говори неговият председател Павел Кашинов. Той припомни, че дълголетното културно средище е основано през 1927 г., навръх Архангеловден. Учредители са Станко Бандров, Пане Попов, Борис Митрополийски, Елена Василева, Стоян Лухов и Димитър Банков. За развитието на дейността много са допринесли местните учители. През 50-те години на миналия век е изградена масивната читалищна сграда със салон с балкон. От изселеното заради строителството на яз. „Искър” с. Калково оттам са докарани към 1000 тома книги, които са зачислени в библиотеката на рельовското читалище. По-възрастните си спомниха, че в читалището по онова време и по-късно всеки ден е имало кинопрожекции. Поставяни са пиеси, много успехи са имали местните певци, музиканти и танцьори. За тях разказваха поставените във фоайето фототабла и многобройни награди от участия във фестивали в Кюстендил и Невестино, в Сапарева баня, Копривщица и далечното голямо родопско село Дорково… Своеобразен музеен кът дообогатяваше представата за културната дейност и говореше за стремежа да се поддържат родолюбивите традиции. Художествено изработена табела на входа също подсещаше, че читалище „Надежда” е създадено през далечната 1927 г.
Иво Танев увери, че ще се положат усилия да продължи възраждането на читалищната дейност. Той обеща лично да подобри акустиката на салона. Има планове да се организират тук прожекции на хубави български филми, кулинарни вечери и други интересни изяви.
Слънчевото време допълнително повиши настроението. Всички станаха прави накрая при изпълнението на „Моя България” на Емил Димитров. Домакини и гости се хванаха и на хоро, а после се почерпиха и си обещаха нови подобни хубави срещи. Всичко това стана буквално ден преди, така да се каже, имения ден на читалището – в неделя, на 17 септември, почетохме и празника на София, Вяра, Надежда и Любов.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*