Новини, Статии, коментари, Читателски

Ремонтите в манастира са законни, признателни сме за съдействието

Отклик

Монахините, полагащи грижи за поверения ни манастирския имот, естествено, сме най-загрижени за състоянието на светата обител именно като историческа и културна ценност – един от 100-те паметници на културата от национално значение.
Заради това сестринството предприе, съвместно с Министерство на културата, НИНКН /Националния институт за недвижимо културно наследство/, Община Самоков и с благословението на Софийска света митрополия, действия за запазване и подобряване на състоянието на жилищните сгради и инфраструктурата на манастира. Всички тези институции са запознати с ремонта на манастира и при желание всеки може да се запознае с документацията.
През 2012 г. под ръководството на монахиня Пелагия бяха ремонтирани покривите на 5 жилищни сгради в манастира. Беше поправена водопроводната канализация в манастира. През същата година беше уважено искането на сестринството пред Постоянната комисия по аварии и бедствия, от която беше отпусната сумата от 265 хил. лв. за ремонт на жилищните сгради в манастира. Парите са бюджетни и затова бяха преведени по сметката на Общината. Ремонтът и строителството в Девическия манастир се извършват по предписание на НИНКН и манастирската управа.
Има писмо на Министерството на културата с мотиви и разрешение за събаряне на килията. Проектите са одобрени от института, а Общината е издала строителното разрешение въз основа на необходимите проекти и документация. Ремонтните дейности са поверени на фирмата, спечелила обявената обществена поръчка. Извършва се ремонт и разширение на магерницата /манастирската кухня/. Съборена бе сграда, за която имаше опасност да се срути. Ремонтът е на привършване и благодарение на това от 1 февруари 2014 г. е включено денонощно отопление в храма на манастира. Монтирани са две слънчеви батерии на една от сградите, а старата дървена дограма е сменена с PVC дограма.
От компетентните органи, по съответния законов ред, бе назначена комисия, която единодушно, с протоколно решение ни уведоми, че една от килиите, като опасна за здравето на преминаващите, трябва да бъде съборена. Това обаче не е килията, където е отсядал Васил Левски. Според сестра Херувима, която е на 94 години, и от 5-годишна е в манастира, няма точни доказателства къде е отсядал Васил Левски, но според спомени, споделени пред нея от предишна възрастна монахиня, килията се намирала отпред – на „пътя”, откъдето, безспорно, е било по-лесно да се влиза и излиза.
При входа на манастира преди няколко години бе поставен орелеф на Васил Левски. Паметната плоча, която се е намирала до тогава на това място, сега е поставена пред една от килиите. Два от ъглите й са счупени при демонтирането, но текстът е запазен. На специалната поставка към плочата се поставят цветя в негова памет.
Що се отнася до посещението на богослужението, не се черкуваме в други черкви, както се твърди от някои. Три от нас са на практика на легло и почти не напускат килиите си, четвъртата – монахиня Пелагия, пее в храма. Монахиня Пелагия е родена в благочестиво християнско семейство, милосърдна и добросърдечна, с богословско знание, имаща страх Божий. При нея идват много миряни с различни проблеми и въпроси. Всеки един тя изслушва с разбиране и внимание и в пост и молитва за тях пребивава в килията си. Всички, които са посещавали манастира, знаят това, защото са се връщали да благодарят.
Според устава на манастира никоя отделна монахиня няма никаква власт. Властта е дадена от Господ и от църковната власт на игуменката. Засега на монахиня Пелагия се възлагат послушания, които й носят само задължения и отговорности. Монахиня Пелагия се отнася със синовна грижа и Христова любов към всички монахини и най-вече към игуменката Гавриила и монахиня Херувима, които са стожерите на манастира. Имаме три монахини, които са телесно немощни, за които се грижат две наети от манастира жени. Килиите на двете сестри – игумения Гавриила и монахиня Херувима /94-годишни/ – са достъпни и те определят, според здравословното си състояние, кой и кога да ги посети.
Килията си игумения Гавриила понякога заключва, но това е нейното право на личен живот. При последните проблеми със здравето й бяха изпратени медицински сестри, които обгрижваха майка Гавриила в манастира, като й преляха четири банки с лекарства и течности. След като състоянието й не се подобряваше достатъчно бързо, тя бе настанена в болница.
Изказваме огромна благодарност на д-р Ковачка, управител на „МБАЛ-Самоков”, за съдействието, което ни оказа. За да се използва възможността, когато килията беше свободна – по време на едноседмичния престой на майка Гавриила в болницата – д-р Ковачка изпрати две санитарки да помогнат да се почисти килията на игуменката в манастира и прилежащите й санитарни помещения. По предложение на д-р Ковачка в болницата бяха изпратени и изпрани килимите и дрехите на игуменката, тъй като в манастира има ремонтни дейности и няма условия за това. Така, докато беше игуменката в болницата, бе преобзаведена частично килията й, която се обнови с ново легло и нов диван, поставен за удобство на посетителите на игуменката.
Сърдечно благодарим на д-р Ковачка – един пример за подражание, един наистина милосърден, състрадателен и добронамерен човек.
През последните две години от своя страна сестринството работи за духовното обгрижване на тези, които посещават и помагат на манастира. За целта се изготви устав на манастир „Покров на Пресвета Богородица”. Въдвори се, със съдействието на новоназначеният ефимерий на манастира свещеник Любомир Мишков, редовно, без съкращения монашеско богослужение в манастирския храм. Вече има вечерни богослужения всяка събота и пред всеки празник. Вечерта на всеки петък от седмицата се служи вечерня с акатист на покров на Пресвета Богородица, изнасят се за поклонение мощи и се поменават безплатно записани имената на християните, които са се записали за молитва. В неделя вечерта, след вечернята, се четат молебени канони. Всяка неделя и на всеки празник през седмицата се отслужва утреня и Света литургия.
След като приключи ремонтът в манастира, ще се провеждат ежеседмично уроци по вероучение за деца, ще има школа по иконопис за деца, преподаване на източно-църковно пение и беседи за възрастни. Когато се пусне в експлоатация новата магерница, ще се раздава безплатно храна на нуждаещи се хора, които се черкуват в манастира. Предвидени са и помещения, в които ще отсядат хора, нуждаещи се от духовна подкрепа. В тях молещите се християни ще могат да престояват по два-три дни безплатно. Сестрите в светата обител имат доста добри идеи, с които да помогнат на интересуващите се хора, за да ги поведат по пътя на православната вяра.
Монахините са благодарни на всички хора, които през миналата година са дали своята лепта за ремонт и издръжка на манастира с материални средства и труд. Благодарение на тези дарители, с Божията помощ, в манастира през 2013 г. бяха извършени редица ремонтни и строителни дейности. Без тяхната материална и всякаква друга помощ това нямаше да бъде възможно.

Сестринството в манастир „Покров на Пресвета Богородица”

Leave a Reply