Ремонтът на главната улица „Преспа“ в квартал „Самоково” започна

Снимка: архив

От 16 март започна дългоочакваният ремонт на водопровода и канализацията на „Преспа” – главната улица на кв. „Самоково”.
Работата стартира в горната част на квартала – от ул. „Вардар” до фирма „Самел-90”, където се подмяня каналът. Към канала ще бъдат включени ревизионни и дъждоприемни шахти. На останалата част на улицата ще бъде подменян водопроводът и ще се монтират противопожарни кранове.
Подмяната обхваща улицата по цялата й дължина. От Общината уточниха, че съществуващият водопровод е на повече от 60 години и захранва огромен брой жилища – десетки блокове в «Самоково», както и много къщи, а и болницата. През годините е имало доста аварии и често на някои места е липсвала вода, включително за по-дълго време. Освен това тръбите са с по-малък капацитет и водата не достига до по-високите етажи.
Ремонтът на водопровода и канала на ул. „Преспа“ е на стойност 500 хил. лв. и се финансира от Общината. Изпълнител е консорциум „Аква Преспа“.  Целта е ремонтът да приключи преди да стартира проектът за основен ремонт на „Преспа“. Тя е една от четирите улици, включении в проекта за ремонт на улици в Самоков на стойност около 2 млн. лв., който Общината е спечелила по Оперативна програма „Развитие на селските райони“. Предварителният ремонт на водопровода и канала ще позволи новата улична настилка после да не се разкопава.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*