Ремонтът на пътя за Дупница най-после започва

Най-после, след дългогодишно очакване, на 17 април край Дупница бе даден стартът на основния ремонт на шосето от този град до Самоков.
Ще бъдат реконструирани общо 32.5 км. Както е известно, този път, който отдавна е в трагично състояние, свързва не само два от най-големите градове на Югозапада, но и границата при Кюстендил и магистрала „Струма” с магистрала „Тракия”.
Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ /2014-2020 г./ чрез Европейския фонд за регионално развитие и частично от републиканския бюджет.
Целият път е разделен на две отсечки /два лота/ – 27 и 28. Чрез търг наскоро бяха окончателно определени изпълнителите на ремонта на двете отсечки.
Лот 27 /Дупница – Клисура/ е с дължина 16,8 км. Изпълнител на строително-монтажните работи тук е „Обединение Клисура 2017”. Стойността на договора е 10.7 млн. лв. с ДДС.
Отсечката от Клисура до Самоков – 15.7 км, ще бъде обновена от „Път Дупница – Самоков” ДЗЗД. Договорът е за 15.4 млн. лв. с ДДС.
Уточнени са и изпълнителите на строителния и на авторския надзор.
Цялата строителна дейност трябва да приключи за 15 месеца. Надеждите са, че срокът ще бъде спазен и най-сетне ще се сложи край на мъчението на хиляди шофьори и пътници – наши и чужденци, на многобройните злополуки с жертви и материални щети.
На първата копка в сряда присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, народните представители Валентин Милушев и Радослава Чеканска, представители на областните управи от Кюстендил и София, кметовете на Самоков, Дупница и Сапарева баня – Владимир Георгиев, Методи Чимев и Калин Гелев, и др.
След отслужения от свещеник водосвет кметът Чимев благодари за включването на ремонта на пътя в програмата на министерството и пожела успех на строителите.
Зам.-министър Николова подчерта, че предприеманото обновление е предпоставка за по-добра свързаност между регионите, за икономическия им напредък, за развитието на туристическата дейност. Двата лота ще се строят едновременно, за да се завърши строителството за по-кратко време. Освен реконструкция на пътното платно според проекта ще се изградят и три мостови съоръжения, както и жп прелез.
Николова изрази надежда, че местната власт ще подкрепи срочното изпълнение на строителството и лисна менче с вода, след което багер направи и първата копка.
В същия ден започна и практическата работа по пътя.

Евгения Попова
Снимки: Даниела Николова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*