Новини, Политика

Ремонт на водопровода и направата на канализация са най-важните задачи

Силвана Лобутова

Силвана Лобутова, кмет на Широки дол:
Ремонт на водопровода и направата на канализация са най-важните задачи

Силвана Лобутова е родена в Самоков, но от 13-годишна живее в Широки дол. Била е учителка в селото. Омъжена е, с двама сина. През 2011 г. бе избрана за кмет на селото, което е трето по големина в общината.

– Преди три месеца ви избраха за кмет на селото с голямо мнозинство. Хората искат промяна към по-добро. Имате ли с какво да ги зарадвате?
– Имам големи планове и огромно желание да оправдая доверието на широкодолци. Това, че получих толкова много гласове на изборите, ме задължава да работя денонощно за решаване на проблемите на селото ни. А те не са малко: водопроводната мрежа е стара и амортизирана, често стават аварии; липсва канализация; улиците са в окаяно състояние; няма места за отдих и забавление…
– Какво би могло да се направи?
– Първо, трябва да бъде изработен проект за реконструкция на водопроводната мрежа и за изграждане на канализация с пречиствателна станция. С този проект ще кандидатстваме за външно финансиране – от ЕС. Необходимо е да се асфалтират улиците – това ще стане поетапно.
Вече съм направила постъпки пред общинската администрация за откриване в селото ни на клуб на пенсионера – имаме доста пенсионери и те искат да имат място, където да се събират, да обменят мисли.
– В Широки дол има и доста млади семейства, деца и младежи. Сигурно мислите и за тях?
– За децата и младите майки в градинката в центъра ще направим детски кът с необходимите съоръжения за игри и забавление. За по-големите деца и младежите предвиждам изграждането на волейболно игрище. Искам да се възроди познатата отпреди години радост и удоволствие на младите от спорта и специално от волейбола.
Иска ми се да прибавим и малко повече свежест и цвят по улиците и особено в центъра. Планирам да се оформят цветни алеи и да се засадят дръвчета.
– Много млади хора ви подкрепиха с надеждата, че ще се запази детската градина в селото, ще се окаже помощ на футболния отбор “Гранит”, който се състезава в “А” областната група заедно с много отбори на градове; защо да не помечтаем, че и училището някога може пак да отвори врати?…
– За футбола – вече се ремонтира игрището в Корията. В детската градина има засега достатъчно деца. Но за училището – това е много сложен проблем…
– Години наред в селото има разделение: две певчески групи, два събора се правят на Илинден… Смятате ли да положите усилия да ги обедините?
– Мисля, че още на коледното тържество, което проведохме в читалището, се видя, че широкодолци се обединиха. Всички заедно – от най-малките до най-възрастните, играха и се веселиха заедно на една сцена. Това се случи с подкрепата и участието на жителите на селото ни.
Бих искала да оставя своята следа в развитието на Широки дол – така, както се споменават с добро имената на някои бивши кметове, и мен да ме помнят с добро.
– На един млад кмет му трябват години, за да успее в своите начинания, да го обичат хората и да бъде преизбиран, да го помнят и следващите поколения…
– Ако планираното стане, това ще бъде моето лично удовлетворение. Надявам се то да бъде оценено от всички широкодолци. Очаквам истинска промяна в селото, която може да бъде само положителна.
– Ще подкрепите ли хората от църковното настоятелство, за да продължи изграждането на параклиси на по-известните оброчища край селото?
– Всичко, което зависи от мен, ще бъде направено. Имам идея не само да се довършат започнатите параклиси, но и да се популяризира нашето “кале”, като бъде включено в една обща екопътека заедно с параклисите. Вижда се, че те станаха вече любимо място за разходка и отдих на млади и стари жители на селото ни. За да се популяризират тези забележителности, ми се иска да бъде написана историята на Широки дол, започната от вече покойния историк Хрим Христовски. Иска ми се да бъде изготвен и сайт в интернет за селото ни.
– Безработицата тук е голям проблем. Може би трябва да се потърсят бизнесмени, които да развият дейност в селото и да осигурят препитание на хората, особено на по-младите…
– Безработицата е голям проблем не само за селото ни, но и за цялата страна. Всяка добра идея за развитие на Широки дол ще бъде приета от мен.
– Започнахте работа с ентусиазъм, със стремеж за обновление. Пожелавам ви да успеете и както имате идеи, да проявите и много воля за тяхното осъществяване. Надявам се в близките години резултатите от направеното да радват жителите и гостите на селото.

Интервюто взе:
Райна Бакрачева

Leave a Reply