Новини, Шарен свят

Ремонт на читалище-паметник „Отец Паисий” започва

„Най-сериозната ни задача през новия сезон е извършването на ремонт на сградата”, заяви председателят на настоятелството на читалище-паметник „Отец Паисий” Стоян Пашов на среща с представители на местните медии в сряда, на 18 октомври.
Одобрен е изготвеният проект по Програмата за развитие на селските райони. Подписан е и договор. Общата стойност на планирания ремонт е 390 791.07 лв. Ще се обновят дограмата, покривът и фасадата. Ще се изкърпи изровената мазилка и ще се възстановят орнаментите. Изискването е всичко да е така, както е било, включително и цветът. Дограмата ще бъде съобразена със съвременните изисквания. На покрива пък ще се постави медна ламарина.
Пашов изтъкна, че цялостната работа се върши при съгласуване и контрол от Института за недвижимо културно наследство, тъй като читалището е обявено за паметник на културата от местно значение още през далечната вече 1978 г.
До 10 февруари 2018 г. трябва да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонта. Задължително е фирмите, които кандидатстват, да са лицензирани за работа по реставрация на паметници на културата.
Планира се цялостната дейност по ремонта да завърши до 10 февруари 2020 г.
На срещата стана ясно още, че от 1 октомври са започнали работа различните школи към читалището.
Отчетено бе, че на 6 и 7 октомври е преминал успешно в читалището традиционният национален фестивал на старата градска песен. Според специалисти нивото на фестивала в професионално отношение се повишава. Повишен е и интересът. От 15-20 състава през други години сега са участвали общо 48 състава и индивидуални изпълнители. Увеличени са и категориите за награждаване.
Пашов отправи покана към медиите и към гражданите да посетят и представленията от 23 до 28 октомври в читалището на традиционния национален фестивал на любителските театри „Театър без граници”. Обявено бе, че са получени 36 заявки, 23 от които са одобрени. Официално фестивалът бе открит в понеделник, на 23 октомври, от 17.30 ч. Церемонията по награждавенето и закриването на форума пък ще бъде на 28 октомври, събота, от 19 ч. Програмата на фестивала поместваме отделно в настоящия брой.

Евгения Попова

Leave a Reply