История, Култура, Новини, Туризъм

Ретро`2009 – Бели Искър заслужи европейска награда

Село Бели Искър получи висока награда – златен печат от Европейския форум. Това е признание от наши и европейски експерти. Селото е определено като уникално европейско селище.
Диплом към златния печат кметът на Бели Искър Крум Георгиев получи на тържество в София, където селото бе определено като едно от най-красивите места в България, като селище с уникална природа и история, с богата културна дейност. Историческа стойност има местната черква “Успение Богородично”, където са се венчали Лора и Яворов. Селото и районът му са важно звено в системата на Националния парк “Рила” и от гледна точка на опазването на природата в региона.
Общо само 6 селища в страната са получили такъв златен печат, който може да се използва както за подпечатване на документи в страната, така и като връзка с различни европейски институции.
“Това е признание за инициативността и труда на всички белоискровци”, оцени наградата г-н Георгиев. Кметът същевременно смята, че трябва да се положи още много труд, за да се оправдае гласуваното доверие.
“Надявам се на помощта на Общината и на обществеността в селото. Оптимист съм, защото заедно правим всичко възможно за развитие на селския туризъм”, обобщи селският управник. Той припомни, че проектът Супер Боровец предвижда седалков лифт да свърже Бели Искър с Ястребец, откъдето със ски може да отидеш, дето се казва, навсякъде. Местните се надяват, че с усилията на общинската управа и на самите тях проектът ще се осъществи.

Евгения Попова

Leave a Reply