Новини, Политика

Реформаторите в Самоков: “Ние сме единствено възможната алтернатива на сегашното управление”

„Реформаторският блок е единствено възможната алтернатива на сегашното управление”, заяви на 16 февруари на среща с обществеността в Самоков от името на Реформаторския блок Николай Ненчев, председател на БЗНС – една от 5-те партии в новия политически съюз. Той призова да се възроди прочутият български дух и блокът да спечели и европейските, и следващите парламентарни избори.
Срещата се състоя в читалище-паметник „Отец Паисий” и в нея участваха представители на всички партии в новата коалиция.
Водещият Димитър Делчев, член на Регионалния съвет на Реформаторския блок в Софийска област, представи регионалният Граждански съвет на формацията за областта. От 11-те члена 4 са от Самоков – Димитрина Ананиева, филолог по немски, служителка в промишлена фирма, Димчо Маринов, основател на детска футболна школа, Никола Джугански, председател на Съдийската комисия към Футболния съюз, и Светлана Атанасова, директор на хотел „Самоков” в Боровец.
В регионалния Политически съвет на областта пък влизат по двама представители от петте партии в блока. Двата съвета – Политически и Граждански, образуват Регионалния съвет от общо 21 члена. Стана ясно, че всеки член има право да прави предложения и да налага вето на решенията.
В началото на срещата ръководителката на „България на гражданите” Меглена Кунева изтъкна: „Първото и най-важното е, че ние смятаме да се обединим”. Тя заяви, че реформата на съдебната система ще бъде един от приоритетите в работата на новия политически съюз. Кунева се изказа против партийните назначения в администрацията и лансира идеята гражданите да имат правото на законодателна инициатива. „Реформаторският блок е за равни възможности и честна конкуренция в обществените поръчки. Ще подкрепим и всяко правителство, което отделя повече пари за образование и култура”, категорична бе още ръководителката на партията-движение.
На въпрос от залата откъде ще се вземат тези пари, заместникът на М. Кунева Найден Зеленогорски отговори, че само ако не се краде, ще могат да бъдат осигурени не милиони, а милиарди за подобни цели и добави, че блокът се бори за развитие на малкия и средния бизнес.
Изказаха се и отговориха на въпроси и останалите присъстващи гости – зам.-председателите на ДСБ, СДС и НПСД /Народна партия „Свобода и достойнство/ Атанас Атанасов, Любен Петров и Веселин Пенев. Атанасов се изказа остро против „лъжекумирите” в „България без цензура”. ДПС пък бе наречена мафиотска организация, която е заела непропорционално много място в управлението.
Огласена бе и позицията на блока „по повод опитите за предизвикване на етническо напрежение и насаждане на омраза в българското общество”. Според реформаторите зад тези опити стои политическата мафия, която има „за цел да отклони вниманието от публичния скандал между Цветан Цветанов и Делян Пеевски, който разкри механизмите, чрез които се управляват правосъдието, медиите и парите на данъкоплатците”. Отговорността за това според „Позиция”-та носят управляващите, които разиграват етническата карта за сметка на гражданския мир и бъдещето на нацията.
Предстои изграждането на общински ръководни структура на Реформаторския блок.

Тодор Попов

Leave a Reply