Реформаторският блок предлага 6 стъпки за излизане от кризата

Димитър Делчев

Създаденият наскоро Реформаторски блок предлага 6 стъпки за преодоляване на кризисната ситуация в страната и за полагане на основите за бъдещо развитие. Както е известно, в Реформаторския блок влизат „България на гражданите”, БЗНС, ДСБ, СДС и „Свобода и достойнство”.
На пресконференция на 18 януари в Самоков членът на Изпълнителния съвет на движение „България на гражданите” и член на Областния съвет на Реформаторския блок Димитър Делчев представи въпросните 6 стъпки за излизане от кризата. Първата е оставка на правителството. Следват промени в Избирателния кодекс и провеждане на честни избори.
Целта, която реформаторите са си поставили, е на предстоящия през май вот за Европейски парламент да спечелят 4 депутатски места. Според тях конституцията трябва да се промени най-вече по отношение на вътрешния ред и правосъдието. Особено важно е назначаването в администрацията на експерти.
Делчев припомни, че по време на правителството на ГЕРБ около 3/4 от назначенията в сферата на администрацията са били без конкурси. Според представителя на новия блок тази практика продължавала и сега.
Представителят на Реформаторския блок говори и за необходимостта от вънвеждане на електронно правителство и електронна здравна карта.
Разяснено бе, че Регионалния съвет на блока в Софийска област /както и в другите области/ ще се състои от Политически съвет и Граждански съвет. В Политическия съвет ще участват по 1-2 представители от отделните партии в блока, а в Гражданския съвет – представители на гражданското общество, които ще участват във формирането на политиката, ще упражняват контрол и ще имат блокираща квота.
В отговор на въпрос Делчев изрази мнение, че дясното се обединява, а лявото се цепи, визирайки съответно блока и съживяването на АБВ. Според него реформаторите са алтернатива на БСП и ГЕРБ, за която каза, че не е чисто дясна партия.
На въпроса на представителя на „Приятел” защо в Реформаторския блок не се включиха две анонсирани първоначално партии – „Зелените” и „Синьо единство”, Д. Делчев отговори, че зелените по принцип са извън семейството на Европейската народна партия. Членовете на „Зелените” сами са решили да не участват в коалиции, като същевременно са изразили съпричастност с основната част от исканията на блока. От „Синьо единство” на Надежда Нейнски пък настоявали за превръщането на Реформаторския блок в единна партия, което според представителите на останалите партии в блока би било прибързано.
Общински съвети на блока ще се създават по-нататък, заяви пък Делчев в отговор на друг въпрос на „Приятел”. На този етап работата щяла да се съсредоточи в създаваните областни структури. Регионалният съвет на блока за областта се очаква да бъде окончателно сформиран и представен в Самоков на 8 или 9 февруари.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*