Култура, Новини

Рила ни омагьоса за четърти път…

Какво съдържа в себе си думата магия – за всеки е различно. За повечето хора обаче магия е нещо, което със сигурност е свързано с любов, нежност, красота. Така и традиционните вече празници „Магията на Рила” в Боровец на 24, 25 и 26 юни – от петък до неделя, бяха съчетали много приятно красотата на планината с народните песни и танци и с майсторлъка на занаятчии от близо и далеч.
А иначе от нашия фолклор по-хубав няма. „Тъпани и гайди” пренесоха още първия ден родопския чар под върховете на Рила. Малките самоковски певици Маргаритка и Маринка Бочеви – достойни продължителки на делото на певиците от Шишмановската фолклорна група, зарадваха присъстващите на традиционния фестивал пред хотел „Рила” с чудни гласове. Сцената се разлюля от танците на бобовдолци – представители на читалище „Миньор”.
Още по-голямата изненада – нестинарските танци, дойде вече по тъмно. Разговарях преди това с най-младия нестинар – 29-годишният Огнян, който от 9-годишен танцува върху жаравата. Играят и майка му – 50-годишната Мая, и баща му – 55-годишният Румен. Членовете на семейството – трио Манолови, сътворяват огненото шоу, като държат в ръцете си икона на св. Константин и Елена. Междувременно споделиха, че през цялото време, докато се движат върху жаравата, си мислят за хубави неща – за музика, за планината и морето…
На другия ден курортът се изпълни с танцьори от много градове и села. Общо 20 състава от непрофесионалисти мериха сили в танците под зоркия поглед и слух на членовете на журито – Мариян Василев, старши преподавател в Националното училище за танцово изкуство – София, гл. асистент д-р Благовеста Калчева, преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, и Антоанета Асенова – хореограф и педагог.
Изявиха се танцови формации от София, Казанлък, Плевен, с. Поликраище от община Горна Оряховица, Елена, Нови Искър, Алдомировци, Бистрица, Кюстендил, Радомир, естествено – от Самоков и др. Танцьорите – от най-малките до най-големите, „водеха” множеството из Добруджа, Тракия, Родопите с ритмичната си игра, с пъстри носии, усмивка на лице и грейнали очи, и получаваха в отплата аплодисменти и възгласи „Браво!”.
Близо до сцената за четвърта поредна година бе разположен и огромен тиган. В него Ангел Ангелов сътворяваше заедно с помощниците си характерни за нашия край мекици. Съпругата му Вили и Николай Кунчев бяха замесили 250 кг тесто, което се готвеше да избяга от тавите. Тогава се намесиха няколко радуилки – певиците от фолклорна група „Детелини” към местното читалище „Христо Ботев”. Заедно с Васил Димитров те започнаха да мятат мекиците в тигана, в който вече пращяха 150 литра олио. Почти всички, които пожелаха, похапнаха от мекиците – общо 3 хил. на брой, приготвени по стара местна рецепта, подсладени с пудра захар и сладко.
…Докато едни танцуваха, а други се гощаваха с вкусотиите, обиколих сергиите на майсторите-занаятчии, за да се запозная с тези хора, които предлагаха своите творения, създадени с много любов и умения. Димитър Маразов от Пловдив се представяше с малки и големи клопки и зодиакални камъни /учил е минералогия/, Антоанета Черешарова и Йорданка Белокапова от Самоков пък предлагаха мед, сладка и билки, Екатерина и Витан Коцеви от Габрово – ръчно изработени декоративни свещи, кукли, вази, животни, Росица Златкова от Казанлък – бижута от изсушени и обработени със смола цветя, Петя Радонова от София – бижута /това, както сподели, й е хоби, превърнало се в професия/…
Своите прекрасни фини творения бе разположила и самоковската майсторка на дантели и шевици Ани Йовева. До нея се бе настанил Румен Тодоров с фито екстракти от Северна Рила. Над 20 души – представители на Задругата на майсторите, показаха своите продекти и изделия.
„Етнотикс” също зарадва с изпълненията си публиката.
Всички с нетълпение очакваха водещата Зоя Станкова да обяви решението на журито за представянето на танцовите състави. И то отсъди: за хореографска разработка – първо място за детско-юношеския ансамбъл „Кюстендилче” от Кюстендил, второ – за формация „Има-няма” от София и клуб „Баядери”, трето – за „Родолюбие” от Кюстендил и „Детелини”-те от Павел баня; за автентичен фолклор – първо място за с. Бистрица /с художествен ръководител познатият в Самоков Станислав Крумов/ и „Веселяци” от Плевен, второ – за клуб „Жарава” и формация „Багри”, трето – за „Фолкпалитра” и „Баядери”; дипломи пък заслужиха танцьорите на Бобов дол, детският състав „Рила” от Самоков, фолклорен състав „Хоро”, столичният клуб ”Ритми” и „Родолюбие” от Кюстендил.
Празникът стана благодарение на Съюза на хотелиерите в Боровец, Община Самоков, „Бороспорт” АД и други спонсори. Наградите бяха връчени от зам.-кметовете на Самоковска община Сия Шехтанова и Люба Кленова и от д-р Благовеста Калчева като представителка на журито.

Димитрина Божилова

Leave a Reply