Култура, Новини

„Рилска песен” и „Ален мак” сътвориха празник навръх Великден

Хор “Рилска песен”

Със съвместен концерт в читалище-паметник „Отец Паисий” на 17 април самоковският хор „Рилска песен” и смесеният хор „Ален мак” при благоевградското читалище „Никола Вапцаров” създадоха истинско великденско настроение.
С концерта бе дадено и начало на цикъла от юбилейни изяви на самоковския състав, основан преди цял век – през 1914 г. С овации бе посрещнато и съобщението, че в същия ден хорът е удостоен от Общинския съвет със златния почетен знак на Самоков.
Под диригентството на Иван Янков и с музикален съпровод от Борис Георгиев хористите изпълниха произведения на Добри Христов, Шуман, Моцарт и други известни композитори и спечелиха аплодисментите на публиката.
Началото на хоровото песенно изкуство в нашия град е поставено само 4 години след Освобождението – през далечната 1882 г. Диригент при основаването на хора преди столетие пък е Алекси Попиванов. Най-много години по различно време тази отговорна длъжност е заемал Иван Марков. Като диригенти са се изявявали и такива корифеи на музикалното изкуство като проф. Васил Стоин, проф. Атанас Гърдев, Дора Христова и др. След възстановяването си преди няколко години „Рилска песен” има успешни гастроли в София, Варна, Благоевград, Дупница, Кюстендил.

Хор “Ален мак”

Сърдечно бяха посрещнати и гостите с главен диригент Христо Велев /получил поздравления и цветя за рождения си ден/ и диригент Йоланта Лазарова. Те изпълниха произведения на Рахманинов, Чайковски и други популярни композитори и заслужиха спонтанните ръкопляскания на слушателите и зрителите.
Накрая хористите от двата състава вдигнаха всички в салона на крака с „Родна песен нас навек ни свързва” и „На многая лета”. Разкошни кошници с цветя от името на читалищното настоятелство зарадваха изпълнителите.
Председателят на читалище-паметник „Отец Паисий” Стоян Пашов пожела на хористите да работят ентусиазирано, да привлекат нови участници в състава и да се изявяват успешно у нас, а защо не и в чужбина. Домакини и гости бяха приветствани топло и от секретаря на читалището Теменужка Янкова. Водеща на концерта бе Зоя Станкова.
Във фоайето на читалището бе показа интересна фотоизложба със снимки на диригенти и хористи от основаването на състава до наши дни. Междувременно стана ясно, че заключителните изяви по случай вековния юбилей на хора ще бъдат през ноември.

Тодор Василев

Leave a Reply