„Рилска песен” чества с двучасов концерт 100-годишнина

Хор “Рилска песен”

Вековният юбилей на хор „Рилска песен” при читалище-паметник „Отец Паисий” бе честван тържествено на 14 ноември в читалището. Под диригентството на Иван Янков хорът изпълни творби на Моцарт, Вивалди, Верди, на Добри Христов, обработки на стари самоковски песни. С бурни ръкопляскания бяха възнаградени и оперните арии на солистките от вокалното студио Румяна Костадинова и Аглика Крушовенска.

Румяна Костадинова

Сърдечни песенни поздрави към своите колеги отправиха мъжкият представителен хор „Св. Иван Рилски” с диригент Таня Камбурова и председател Димитър Сърбински при Община Дупница и смесеният хор „Ален мак” с главен диригент Христо Велев и диригент Йоланта Лазарова от Благоевград.
Стотиците почитатели на самоковския хор и на музиката приветстваха възторжено юбилярите и техните гости.
На екран на сцената в началото бяха прожектирани кадри, свързани с културно-историческото наследство и развитието на Самоков като важен културен център. Тук през далечната 1914 г. – на междата между три войни, учителят по музика Алекси Попиванов създава граждански смесен хор „Рилска песен” в състав от около 20 души. През изминалите години и десетилетия хорът се развива, достига върхове, преодолява падове. Стотици хористи му отдават най-хубавите си години, много усилия, труд, време, нерви, за да бъде хорът един от най-солидните и авторитетни колективи в духовната сфера в града и региона.

Хор “Ален Мак”

Десетки диригенти са ръководели хора през годините, но някои от тях са буквално незабравими. Нашият земляк Васил Стоин по-късно става професор и директор на Музикалната академия в София. Иван Марков е на диригентския пулт общо около четвърт век. Помнят се добре и имената на проф. Атанас Гърдев, на Мария Паташева, на Григор Соколов. Тук е работила Дора Христова, която по-късно става световно известна с „Мистерия на българските гласове”. През последните години пък огромен принос за съживяването и успешното развитие на хора има диригентът Иван Янков. Големи са заслугите и на корепетитора Борис Георгиев, на „старите” и новите хористи. Активна помощ оказва читалищното ръководство. Съдействат и общинската управа, кметството.
Стотици са през изминалия цял век репетициите и изявите на състава в страната и чужбина, много – наградите. Хорът е лауреат на национални фестивали на художествената самодейност и носител на орден „Кирил и Методий” – втора степен.

Аглика Крушовенска

Кметът Владимир Георгиев поднесе поздравителен адрес от свое име и от името на председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева. Г-н Георгиев връчи и златния почетен знак на Самоков, с който хорът е награден от Общинския съвет по случай своя юбилей и за приноса си в областта на културата.
С най-топли думи приветства хористите и председателят на читалището Стоян Пашов. „Искам да се поклоня пред всички, способствали за развитието на хора; самият хор е институция за нашия град и вярвам, че така ще бъде и занапред”, възкликна г-н Пашов.

Стоян Пашов

Председателят на читалището връчи и юбилейни грамоти на председателя на хора Иван Попиванов, на зам.-председателя Искра Русева, както и на всички настоящи хористи.
С юбилейни грамоти бяха удостоени и ветерани – бивши хористи: Асен Годиняков, Борис Стрински, Виолета Коцева, Георги Михайлов, Мария Стринска, Петър Михайлов, Тихомир Духлев, Христо Тошев, Цонка Янева.
Огласени бяха поздравителни адреси от името на народните представители от Самоков Ирена Коцева и Радослав Стойчев, както и от гостуващите хорови колективи – „Св. Иван Рилски” от Дупница и „Ален мак” от Благоевград. Гл. диригент на „Ален мак” Хр. Велев връчи от името на благоевградското читалище „Никола Йонков Вапцаров” специален плакет на юбилярите.

Певците от Дупница приветстваха сърдечно самоковските си колеги и техния диригент Иван Янков

Кошници с цветя бяха поднесени от общинското ръководство, от читалищното настоятелство, от бившия хорист и почетен гражданин на Самоков Борис Стрински, от името на депутатите, от гости и др.
Затрогващо прозвучаха думите на дългогодишния хорист и сегашен председател на „Рилска песен” Иван Попиванов. Той благодари сърдечно на председателя и секретаря на читалището – Стоян Пашов и Теменужка Янкова, и изтъкна, че отличието – златният почетен знак на общината, е награда и за самоковската музикална общественост. Попиванов благодари на депутатите, на общинската управа и кмета, както и на приятелите от гостуващите хорове. Специално внимание бе изразено към публиката, която, както се изрази г-н Попиванов, „и в дъжд, и в сняг, и при всякакви условия е с нас…”
Във фоайето на читалището бе уредена фотоизложба със снимки на хористи и диригенти от вековната история на колектива.
По случай юбилея е издадена и книга, съставена с подбрани материали от Иван Ненов. Автор е Зоя Станкова, която бе и водеща на тържеството.
В началото „Рилска песен” вдигна на крака салона с изпълнение на „Мила Родино”. Впечатляващ бе и финалът на двучасовия концерт, когато „Родна песен нас навек ни свързва” и „На многая лета” се подеха не само от участниците в трите хора и невероятния бас на Борис Георгиев, но и от всички зрители и слушатели в читалищния салон, сред които бяха и общински съветници, и дейци на културата.

Тодор Попов

Юбилеен състав на хора

Иван Янков – диригент
Борис Георгиев – корепетитор
Иван Попиванов – председател на хора
Искра Русева – зам.-председател
Аглика Крушовенска
Аделина Найденова
Боянка Димова
Величка Пътникова
Вида Димитрова
Виолета Михайлова
Виолета Янкова
Генка Илиева
Георги Михайлов
Дора Пиперкова
Димитър Караиванов
Димитър Михайлов
Добрин Николов
Ева Колешанова
Елена Начева
Елмира Христова
Емилия Радева
Жана Петрова
Зоя Хаджисотирова
Илинка Цинзова
Йорданка Русинова
Катя Филипова
Камелия Чакърова
Коста Драгошински
Лили Тодорова
Лиляна Иванова
Любомир Маринов
Милка Яшева
Нели Лисичева
Нина Карапанчева
Огнян Андонов
Павлина Терзийска
Радка Кашинова
Райна Поповянска
Румяна Костадинова
Светла Стоянова
Светла Чучукова
Снежана Белчинска
Снежана Маркова
Стойка Шейнова
Стоянка Паскова
Таня Паскова
Юлия Мазнева

Борис Георгиев
Иван Попиванов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*