История, Култура, Новини, Статии, коментари

Рилският зелник е… самоковски

Редакционно

През последното десетилетие в Бели Искър всяка година се провежда празник на рилския зелник. Инициативата е хубава. Участват състави и гости от Самоков, селата от общината, София и другаде. Създава се наистина празнична атмосфера, от която всички имаме нужда в това трудно кризисно време.
Както и друг път обаче е ставало въпрос, има нужда от едно уточнение. Понятието „рилски зелник” е ново, то не фигурира в традициите.
Традиционен е не рилският, а самоковският зелник. Той е познат от историята, той е истинският зелник. Това го знаят и бабите, и по-младите жени /пък и мъже/ от Самоков и региона.
Ако отворите например интернет, ще попаднате на многобройни рецепти как се прави оригиналната вкусотия самоковски зелник и на… нито една рецепта за рилски зелник.
Наистина, има особености на зелника в града и селата /някъде крайшникът е по-голям, на някои места слагат пръжки и т. н./, но това са подробности. В основата си това е самоковски зелник, независимо дали се прави в града или в Бели Искър, Говедарци, Ярлово, Околите и пр.
Така че коректно е да се говори не за рилски, а за самоковски зелник. Той е истинският зелник.

1 Comment

  1. Anonymous

    Чудесна редакционна статия, право в целта! Самоковци няма да се дадат на самозванците от селата, които си приписват това, или онова! Аз не се съгласявам с новата измишльотина “рилски зелник”. Има “Рилски манастир”, “рилски езера”, “ВЕЛИКАТА РИЛСКА ПУСТИНЯ”, но с “рилски зелник” са натъпкани главите на белоискровските баби. Нека не изопачаваме традициите и самоковските завоевания от стотици години.

Leave a Reply