Баскетбол, Новини, Спорт

“Рилски” изкова трудна победа над “Левски” – 83:79

Жарко Ракочевич поднася топката в коша на “Левски”. Снимка: Ивайло Андреев, www.rilskibasket.com

“Рилски спортист” се наложи изключително трудно с 83:79 над осакатения състав на “Левски” в изтеглен двубой от 14-я кръг на НБЛ, състоял се в сряда, на 14 януари, в “Арена Самоков”. Очакванията за разгромна победа на самоковци не само, че не се сбъднаха, ами напротив – домакините бяха на път да изтърват успеха.
През първото полувреме “Рилецо” се опита да дръпне в резултата, възползвайки се от кадровите проблеми на съперника си, който излезе на паркета без напусналите го в последно време основни играчи Христо Захариев, Милян Пупович, Димитър Димитров и Николай Върбанов. Изненадващо за 800-те зрители по трибуните обаче това не се случи. Двубоят се завърза, играта бе доста накъсана и не предложи особени баскетболни стойности на феновете.
По-любопитното бе, че домакините си изпросиха две поредни куриозни технически нарушения. Първо, след взет тайм аут, на паркета се появиха не пет, а шест баскетболисти на “белите”. Малко по-късно, след успешна атака на “Левски”, пък Жарко Ракочевич перна ядосано топката и това бе достатъчно за отсъждане на нов технически фаул. На полувремето двата отбора се оттеглиха при резултат 47:43 за “Рилски”.
През вторите 20 минути нищо не се промени. Главните действащи лица на паркета бяха двамата центрове – Жарко Ракочевич от домакините, записал 22 точки и 8 борби на сметката си, и Димитър Ангелов за “сините”. Ангелов почти сам крепеше “Левски” в мача, като оформи внушителния коефициент на полезно действие 39 от отбелязаните 27 т. и хванатите 13 борби. Силно за “Рилецо” се представи и Златин Георгиев, който отбеляза 13 т., хвана 6 борби, направи 5 асистенции и открадна на три пъти топката от свой опонент, за да запише КПД 26.
В последните секунди на двубоя нашите бяха улеснени и от напускането за 5 лични нарушения на Алекс Симеонов и Никола Гайдаджиев, които бяха заменени от голобради юноши.
В крайна сметка “Рилски” се поздрави с успех – 83:79, и вече гледа по-уверено към върха на шампионата. Самоковският тим се настани твърдо на четвъртата позиция в първенството, на 2 т. зад съперника си в последната среща, който е трети.
“Р. спортист”: Ракочевич 22, Георгиев 13, Тейлър 13, Гуджино 8, Бозов /Илиев 9, Норфлийт 9, Иванов 9, Киров/

Leave a Reply