„Рилски спортист“ излиза днес от 18.30 ч. във Финландия в първи рунд от европейската си одисея

Снимка: Ивайло Андреев, www.rilskibasket.com

С много вълнение, но и също с толкова въпросителни се очаква първия мач на „Рилски спортист“ в Европа. Днес от 18.30 ч. самоковци гостуват на финландския „Катая“ в Йоенсуу в първи двубой от втория квалификационен кръг на турнира за Купата на ФИБА Европа. Срещата ще се играе в откритата през 2004 г. „Арена Йоенсуу“, която може да побере 2500 привърженици.
Нашите момчета изиграха само един официален двубой досега – загубата от „Левски Лукойл“ за Суперкупата на България преди месец. Това означава, че на този етап техните възможности остават загадка за обществеността. Не така обаче смятат в „Катая“. Финландците направиха пълен разбор на българския състав на официалния си сайт в интернет и са се подготвили по най-добрия начин за днешния сблъсък.
„Рилски“ играе малко по-бавно, но играчите им имат голям опит. Имат и дълга пейка – четирима американци, сенегалски център и няколко български национали са в състава им. Много качествен отбор и поне два пъти по-сложен противник от предишния /б. а. полския „Роза Радом“/. В контролите не са се представили силно, но сме сигурни, че срещу нас ще са пределно мобилизирани,“ сподели преди мача треньорът на „Катая“ Юха Стен. 34-годишният специалист добави, че очаква пълна зала и страхотна атмосфера довечера.
Капитанът на „Рилски“ Йордан Бозов сякаш потвърди думите на Юха Стен и призна, че отборът не е имал много сериозни срещи в подготовката. „Катая“ е много силен отбор, но смятам, че е преодолим противник при положение, че ние разкрием потенциала си индивидуално и като отбор. Ние сме опитен тим и ще се опитаме да контролираме мача. Трябва да играем много умен баскетбол, но и доста агресивен в същото време“, заяви преди мача 38-годишният ветеран. Той успокои привържениците, че всички състезатели в тима са в добро здравословно състояние и ще бъдат на разположение на своя наставник Людмил Хаджисотиров.
Те обаче имаха сериозни перипетии по пътя си към скандинавската страна, който продължи 18 ч. В понеделник сутринта самоковци отлетяха за Истанбул, откъдето в следобедните часове хванаха полет за столицата на Финландия Хелзинки. Третото и последно прекачване за деня бе към 75-хилядния университетски център Йоенсуу, където играчите и треньорският щаб пристигнаха чак в 01 ч. през нощта във вторник. Дали тежкото пътуване ще им се отрази предстои да разберем днес от 18.30 ч. Очакванията са мачът да може да бъде наблюдаван пряко по интернет.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*