Баскетбол, Новини, Спорт

„Рилски спортист” и „Левски Лукойл” ще спорят за Купата във Велико Търново

Дворецът на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново ще бъде арена на финалната среща на турнира за Купата на България по баскетбол при мъжете. Това решиха членовете на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол на своето заседание на 21 февруари. Трофеят навръх националния празник 3 март ще си оспорват „Рилски спортист” и „Левски Лукойл”, отстранили драматично на полуфиналите съответно „Академик Бултекс 99” /Пловдив/ и „Балкан” /Ботевград/.
Изборът на старопрестолната столица обаче породи искри в редиците на УС на БФБ. Президентът на „Рилски спортист” инж. Петър Георгиев предложи мачът да се играе в най-подходящата зала в страната – „Арена Ботевград”, където домакинските си мачове от квалификациите за световното първенство играе и мъжкият национален отбор на България. Инж. Георгиев дори изрази съгласието си двата тима да се срещнат в столичната зала „Универсиада”, където „Левски Лукойл” играе домакинските си мачове. И двете му предложения обаче не събраха достатъчно подкрепа.
„Велико Търново не е на баскетболната карта на България. Освен това не знам в какво състояние е тамошната зала. Така и никой не каза какви са мотивите да се избере този град”, заяви след заседанието инж. Георгиев. Той изтъкна и отдалечеността на старопрестолната столица от Самоков, което би възпрепятствало много от желаещите привърженици на нашия клуб да подкрепят своите любимци.
В крайна сметка съдбата на Купата на България за сезон 2017/2018 ще бъде решена на 3 март във Велико Търново. Един срещу друг застават 15-кратният носител на трофея „Левски Лукойл” срещу имащия далеч по-малък опит в подобни битки „Рилски спортист”. Именно самоковският отбор обаче е вдигал за последно от двата тима Купата. Това става на 21 февруари 2016 г., когато нашите сразиха в паметен финал в Ботевград с 90:80 тогавашния „Лукойл Академик”. При другото си достигане до финала на надпреварата „Рилски” пък загуби драматично със 78:81 именно от бъдещия си съперник „Левски” на 14 март 2010 г. в ямболската зала „Диана”.

Leave a Reply