„Рилски спортист“ разпиля „Катая“ и докосва груповата фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа

Снимка: Ивайло Андреев, www.rilskibasket.com

Отборът на „Рилски спортист“ изигра страхотна среща-реванш от втория квалификационен кръг на турнира за Купата на ФИБА Европа и победи съперника си със 79:61. Това, разбира се, не бе достатъчно за самоковци да се класират по право за груповата фаза на надпреварата. Те обаче увеличиха значително шансовете си да продължат напред като „щастлив губещ“, тъй като Фортуна ще се усмихне по този начин на три отбора. Припомняме, че първата среща в Йоенсуу завърши с успех за финландците със 106:84.
Сега треньорският щаб на българския състав бе съставил безупречен план за противодействие. Домакините неутрализираха силните страни на „Катая“, като например стрелбата от далечно разстояние и сведоха до минимум шансовете за отворени стрелби на гостите.
Баскетболистите на „Рилски“ играха много задружно, а и опитите им от далечно разстояние през първото полувреме влизаха в коша като пирон в кисело мляко. С действията си те дадоха „отговорна задача“ на младока Николай Гелов, на когото постоянно му се налагаше да оправя мрежичката на противниковия кош.
Третата част пък бе напълно съвършена и въпреки бързо натрупаните 5 отборни нарушения домакините направиха така, че фините да изглеждат като ученически отбор. В 30-ата минута светлинното табло показваше резултат 71:47, а около 600 зрители по трибуните си търкаха невярващо очите. В този момент изглеждаше, че домакините са си свършили работата. Много е трудно обаче да играеш 40 минути на пълни обороти и с максимална концентрация. Възпитаниците на Людмил Хаджисотиров се поумориха в края, а и проиграха няколко атаки с индивидуални действия. Червената лампичка за тях светна и след напътствия от скамейката играчите в бяло-син екип заиграха доста по-разумно в заключителните мигове на срещата.
Независимо какво ще стане и дали нашите момчета ще участват в груповата фаза на турнира, незабравими за присъстващите в залата обидно малко хора ще останат миговете, в които Дерек Райт развинтваше от финтове противниковата отбрана, Тони Гуджино господарстваше в подкошието на „Рилски“, а Дженкинс и Едуърдс бележеха тройка след тройка. Важен принос, разбира се, имаха всички състезатели на „скиорите“.
Ако трябва да се обърнем към цифрите, Джейлън Дженкинс бе над всички за домакините с впечатляващ дабъл-дабъл от 15 точки и 14 борби. Сънародникът му Артър Едуърдс също се включи на ниво от скамейката и завърши с 16 пункта при 7 успешни от общо 8 опита в стрелбата.
„Рилски спортист“: Дженкинс 15, Бозов 10, Гуджино 9, Георгиев 8, Райт 8 /Едуърдс 16, Маринов 6, Баро 5, Маринчешки 2, Хаджирусев/.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*