“Рилски спортист” се бори, но загуби от “Цмоки”

Шампионът на Беларус “Цмоки” /Минск/ взе своето и надви домакина “Рилски спортист” с 14 точки разлика – 72:58. Резултатът от мача в Самоков дава комфортно предимство на беларусите, които ще трябва да затвърдят превъзходството си в четвъртък, 29 септември, в собствената си многохилядна зала, за да продължат във втория квалификационен кръг на баскетболната Шампионска лига.
Началото на 27 септември в “Арена Самоков” бе доста нервно и нито един от двата отбора не съумяваше да демонстрира надмощие или да сътвори нещо по-специално. Възпитаниците на дебютиралия като старши треньор Людмил Хаджисотиров играха борбено и с все още свежи сили се държаха близо до притивника си, но последното им водачество в мача бе при 16:15 в началото на втората част. Постепенно гостите се поуспокоиха и наложиха своята воля на паркета. Изящни комбинации, по-добра физическа подготовка и ръстовото им превъзходство си проличаваше от минута на минута.
Тук за пореден път с отговорност да държи своите в мача се нагърби капитанът Йордан Бозов. Добри изяви имаше и Ненад Делич, но в моментите, когато получаваше необходимата му почивка, подкошието на “Рилски” се оголваше и гостите се възползваха по най-добрия начин от това. Все пак нашите се доближаваха на няколко пъти на 4 т. разлика от опонентите си, но някои играчи като че ли прегоряха и тимът ни изпусна златни възможности за по-добро развитие на срещата. За съжаление на пълната с 1200 фенове зала най-голямата разлика в мача дойде след тройка на съперников баскетболист с финалната сирена.
Гордост за самоковци обаче трябва да бъде фактът, че наше момче – Адриян Секулов, игра наравно с класни спортисти в Шампионската лига.
Погледнато статистически, нашите момчета отстъпиха както в борбата под коша /36 на 46/, така и при стрелбата от игра, а и от фаул линията.
Най-резултатен за “Рилски” бе ветеранът Бозов с 19 т., а сърбинът Делич се отчете с дабъл-дабъл от 16 т. и 12 борби. Цели петима играчи на “Цмоки” пък реализираха над 10 пункта, а бившият състезател на домакините Джъстин Грей реализира 5 т.
Кариерата на треньора Хаджисотиров не започна по вълшебен начин, но трябва да се отчете и класата на противника, който има значително по-големи финансови възможности. Това бе и най-голямата загуба на “Рилски” в трите сблъсъка с беларусите в евротурнирите през последните години.
“Рилски спортист”: Бозов 19, Делич 16, Бруинсма 8, Паркър 7, Зл. Георгиев /Симънс 4, Цветкович, Секулов, Стоянов/.
“Цмоки”: Джойс 13, Гагич 12, Кудрауцау 12, Милошевич 10 т. и 10 борби, Киселиус 10 /Лашкевич 7, Грей 5, Трасцинецки 3, Улянко/.
Съдии: Марек Малишевски, Панайотис Анастопулос, Танел Суслов. Комисар – Елеонора Рангелова.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*