„Рилски“ среща „Цмоки” /Минск/ в Шампионската лига

„Рилски спортист” изтегли късата клечка при жребия за първия квалификационен кръг на новосформираната Шампионска лига. Нашите момчета ще премерят сили със стария си познайник „Цмоки” /Минск/, с който са играли вече 4 пъти в последните 3 години. Статистиката от тези двубои сочи като абсолютен фаворит беларусите, спечелили и четирите мача. Първо през есента на 2013 г. двата тима се срещнаха в турнира „Еврочалъндж”. Самоковци изпуснаха опонентите си у дома в последните минути и загубиха със 73:78, а гостуването в Минск бе загубено още по-категорично – 75:95. Миналогодишното участие на нашите във „ФИБА Европа къп” отново ги изправи срещу гранда от Беларус. Този път „бяло-сините” дадоха по-сериозен отпор, но отново допуснаха две поражения – 88:97 у дома и 91:95 в Минск.

Миркович напусна беларуския хегемон

Бившият лидер на „Рилски” Бранко Миркович този път няма да представлява заплаха за българите. Бане, който прекара последните 3 години в „Цмоки”, ще продължи кариерата си в Румъния. Наскоро той подписа едногодишен договор с шампиона на северната ни съседка „Орадеа”, като любопитното е, че този тим, наред с „Игокеа“ /Сърбия/, АЕК /Кипър/, „Приевидза“ /Словакия/, „Морнар“ /Черна гора/ и „Клуж“ /Румъния/, бе сред възможните съперници на „Рилски” в Шампионската лига.
Миркович носи екипа на „Рилски“ между 2007 и 2009 г. и след това от 2011 до 2013 г., като вдигна трофея в Балканската лига през 2008 г. Той се превърна и в любимец на самоковската публика. Сърбинът има и български паспорт, което му позволи да участва с представителния тим на страната ни в предварителната квалификация за „Евробаскет 2015“.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*