„Рилски” с бронз в най-скандалния турнир за Купата на България

– Нашите удариха “Балкан” в спора за 3-ото място и дублираха успеха си отпреди година

– На 9 март приемаме „Черноморец” от 18 ч.

Тимът на “Рилски спортист” е големият победител от тазгодишния турнир за Купата на България при мъжете. Баскетболистите на Росен Барчовски надиграха на 2 март с 96:90 селекцията на “Балкан” в спора за бронзовите отличия и така за втора поредна година донесоха радост на самоковските любители на баскетбола, а и на цялата ни спортна общественост.
Преди сблъсъка за 3-ото място отборът ни изигра три много тежки мача – с “Лукойл Академик” и на два пъти с “Левски”. В дуела със “студентите” вечерта на 27 февруари Йордан Бозов и компания не оставиха никакъв шанс на именития съперник – 95:78, с което си спечелиха симпатиите на зажаднялата за красив баскетбол публика в зала “Универсиада”. Над всички в срещата бе именно неостаряващият Бозов, който изпъкна с 27 точки и званието “Играч на мача”.
Големият скандал избухна в дербито с “Левски” /71:76/ на следващия ден, което “Рилецо” загуби след здрав екшън и нарушение на правилата. В края на дуела левскарите заиграха с петима чужденци на паркета, което е абсолютно забранено. Официалната жалба на БК „Рилски спортист” по този повод бе уважена от ръководството на Българската федерация по баскетбол и 24 часа по-късно двубоят със “сините” бе преигран. Четата на Барчовски отново измъчи столичани, макар че накрая пак загуби – този път със 78:81.
По-интересното обаче тепърва предстоеше. В миг на екстаз старши треньорът на софиянци Константин Папазов започна да дразни феновете на “Рилски” с… въргаляне по пода, пъчене и развяване на фланелки пред тях. Папазов стигна и по-далеч, като си позволи да обижда самоковските привърженици, а за капак дори удари изпълнителния директор на самоковския клуб Борислав Чилингиров в микс зоната.
Грозната постъпка на предводителя на националния отбор бе видяна от десетки журналисти, гардове и служители на полицията, както и от легендата на българския баскетбол Георги Младенов. Освен осъществения физически контакт самозабравилият се К. Папазов изрече куп обидни думи по адрес на шефа на “Р. спортист”, възмутили до крайност официалните лица на срещата.
Ден след абсурдната ситуация ръководството на БК “Рилски спортист” излезе с официална декларация, с която настоя за извънредно спешно свикване на Управителния съвет на централата и за взимане на решение за отстраняване на Константин Папазов от поста старши треньор на националния отбор и въобще от ръководна работа в сферата на баскетбола.
“С действията си К. Папазов обиди много хора, които са дошли да наблюдават любимата игра и да подкрепят любимия отбор /платили от собствените си средства за билет и транспорт/, обиди един отбор, обиди един град. Това, което направи Папазов, не е обикновена клоунада – това вече е социално зло, което удря по авторитета на голям клуб като “Левски” и неговите спонсори, уронва престижа на цялата баскетболна федерация, отвращава хиляди от иначе великата игра баскетбол. Настояваме Папазов да бъде отстранен и от всички други ръководни постове в българския баскетбол”, бе изтъкнато в писмото, подписано от президента на БК “Рилски спортист” инж. Петър Георгиев.
Засегнатият Борислав Чилингиров също огласи своето мнение за скандала в столицата: “След края на мача, когато отивах към залата за пресконференции, за да поздравя Росен Барчовски, се сблъсках с Папазов, който крещеше към мен: “Селяни, прости, селяци…” Отговорих му, че той е срам за българския баскетбол и за мен повече не съществува като личност. Тогава Папазов в лицето ми изрева куп нелицеприятни неща. Хванах го и му предложих да излезем и да се разберем извън залата, не пред журналисти. Когато се обърнах, за да изляза, Папазов ме удари в гръб, в тила…”
Още преди финала с “Черно море” ръководството на “Левски” в лицето на президента Иван Джиджев остро осъди поведението на треньора Папазов. Джиджев дори оповести, че наставникът ще понесе тежки санкции за поведението си след битката с “Р. спортист”.
Извън скандалите самоковските баскетболисти се доказаха като хомогенен отбор, с който всеки трябва да се съобразява. Срещу гранда от Правец, пък и в останалите три тежки сблъсъка момчетата на Росен Барчовски дадоха всичко от себе си и показаха, че навлизат във форма за последния етап от първенството.
Над всички бе Йордан Бозов, изиграл наистина паметни двубои. 35-годишният ветеран стана реализатор № 1 на турнира като постигна внушителните 69 точки /средно по 23 на мач/ и във всяка среща водеше съотборниците си към победата като истински капитан.
Еван Раванел бе избран за борец № 1 с 30 овладени отскочили топки, а Шон Барнет пък получи приза за най-много откраднати топки в надпреварата – 10.
Добри думи заслужават и всички техни съотборници, показали се като истински бойци във втория по авторитет баскетболен турнир у нас.
Купата спечели „Левски” след като във финалния двубой се наложи над „Черно море” със 100:97.
В поредния шампионатен мач пък нашите са домакини на „Черноморец” /Бс/. Сблъсъкът е в „Арена Самоков” в неделя, на 9 март, от 18 ч.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*