Рисувани зимни приказки от децата от школа „Захарий Зограф” огряха фоайето на читалището

Децата от школата по изобразително изкуство „Захарий Зограф” към читалище-паметник „Отец Паисий” откриха изложба „Зима” в читалищното фоайе на 17 декември. Над две дузини зимни приказки оживяват пред погледа на зрителя, а допълнителен уют придава и околната коледна украса. Красивите творби вдъхват живот и дух в обновеното наскоро пространство и го допълват подходящо.
„Школата ни е една от най-добрите в България, а резултатите ни са показателни – имаме 4 награди от националния конкурс „Траките”; 6 отличия от подобна проява в Румъния; второ място в детското направление на Националната награда „Захарий Зограф”, както и 3 сребърни и 2 бронзови медала, 5 поощрителни награди и 2 сертификата от световния конкурс на фондация „Малък Зограф”, направи равносметка Пенка Боянова.


Ръководителката на школата припомни, че тя е създадена преди 40 години от Общината, която е предоставила за нуждите на нейните възпитаници Доспевската къща. Тук започва работа с млади хора Златка Дъбова, а пък Пепа Боянова работи в тази сфера, като преподавател и организатор, от 28 години.
„Децата действително израстват пред очите ни. Усещам, че се чувстват щастливи тук, защото освен всичко научено, те създават нови приятелства, които остават за цял живот”, сподели Боянова. Художничката изрази съжалението си, че през миналата година с школата са се разделили някои даровити девойки, които са завършили средното си образование. Същевременно обаче Боянова изтъкна гордостта си от тяхното развитие и посочи, че те продължават по начертания път, като учат анимация, моден дизайн, архитектура, интериорен дизайн и пр. в престижни български университети и в Италия /Милано/. Ръководителката добави, че новите участници в школата, някои от които са част от състава от едва месец-два, вече се вписват много добре в колектива и се трудят усърдно.
„Пожелавам им да станат добри хора и да се реализират като творци. Нека направим така, че децата ни да се почувстват обичани и да празнуваме щастливо Коледа и Нова година”, пожела накрая ръководителката.
Младите любители на четката пък останаха удовлетворени не само от своята изява, а и от подаръците, които получиха лично от Дядо Коледа.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*