Култура, Новини

Родислав Стефанов – „Поклонникът до Сантяго”

За втора поредна година скъп гост на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” и на Самоков бе писателят Родислав Стефанов, който представи на 6 април новата си книга – романът „Поклонникът до Сантяго”.
На срещата стана ясно, че новото издание „стъпва” върху предишната книга – „Камино де Сантяго”, но сегашният жанр е позволил на автора да включи допълнителни размисли и тълкувания.
„В тази книга Пътят до Сантяго е извървян и през погледа на една любов”, сподели с присъстващите главният библиотекар Албена Ихтиманска.
В книгата се проследява историята на американка и германец с коренно различни разбирания за живота. Самите те пък са събирателни, стилизирани образи на поклонниците, каквито Родислав среща всяка година след 2010-а насам /без 2012 г./, извървявайки 800-те километра от Южна Франция до катедралата „Свети Яков” в Сантяго де Компостела – главният град на испанската автономна област Галисия.
„В главата ми тази книга е част от една бъдеща трилогия, следващите две част бих озаглавил „Отшелникът” и „Монахът”, призна Р. Стефанов.
„Билата на Пиренеите и после на Кантабрийските планини излъчват страхотна енергия, там се усеща магия”, възкликна писателят, споделяйки с гостите любопитни случки и някои направо невероятни истории от своите пътувания.
По мнение на специалисти и колеги-пътешественици книгите на Родислав Стефанов са най-подробните пътеводители и творби за един от най-значимите християнски поклоннически маршрути. Авторът е събирал материали от много източници /на различни езици/, публикувал е подробна информация за архитектурата, историята и географията, за забележителностите, които човек ще срещне на Пътя.
Писателят не скрива и някои неприятни промени по маршрута – как на мястото на старите и уютни приюти са изникнали огромни и грозни бетонни мастодонти, издигнати по европрограми, или как литургиите от година на година стават все „по-лъскави” и престорени…
Въпреки всичко Камино де Сантяго е един необикновен и истински, откровен и личен Път към Бог и Път към себе си, а книгите на Стефанов са своеобразен пътеводител за човешката душа.
Много от развълнуваните гости в библиотеката си закупиха книги, получиха автограф от твореца и си пожелаха да се видят отново през следващата година.

Делян Василев

Leave a Reply