Родислав Стефанов представи книгата си „Правилото на Бенедикт” в самоковската библиотека

Бащата на западното монашество Бенедикт от Нурсия /от който тръгва и прочутият Бенедиктински орден – най-популярният в света/ пише „Regula Benedicti“ през първата половина на 6 в. на тогавашния говорим латински език на средната и висшата класа на населението, живеещо на Апенинския полуостров. Този своеобразен устав на монашеството сега е преведен и адаптиран на български под наименованието „Правилото на Бенедикт” от Родислав Стефанов.
Авторът, познат и от други свои книги на самоковския читател, гостува отново в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 26 септември, за да представи за пръв път в страната своята нова книга именно в нашия град.
Преводът е направен от Стефанов не буквално, а като е използвал, както сам сподели, изискан книжовен език, със стремеж текстът да не звучи назидателно, а и като се спести привкусът на църковна проповед.
На практика става въпрос за устав на монашеството, който прави впечатление със своята всеобхватност и изчерпателност и е актуален и сега, 15 века след своето написване, а е полезен да се знае и в известен смисъл да се прилага и от светски среди и личности.
В книгата става дума за общочовешките правила за общуване, пречупени през призмата на християнските ценности и манастирското всекидневие. Разглеждат се теми, свързани със смирението, мълчанието, отношението към болните, към възрастните и децата, въпросът за старшинството в общността, поведението в различни случаи и др.
След Библията книгата на Бенедикт е най-преписваното съчинение на старохристиянската литература. Смята се, че в него нищо не може да бъде тълкувано двузначно. Правилото пък, от което се извеждат всички останали правила, е: „Молитва, работа и четене на свещените книги“. За разлика от мнозина други мислители св. Бенедикт изтъква значението не само на молитвата и работата, но и на четенето на книги като извор на мъдрост, на основата на която се проявяват всички човешки добродетели.
Авторът, който от 22 години живее в Германия, сподели пред публиката в библиотеката дори своя тайна – че е замислил да строи манастир в България.
Р. Стефанов отговори и на въпросите, поставени му от Иван Ненов, Албена Ихтиманска, д-р Райко Масларски, свързани главно със значението на книгата за българския читател и с взаимотношенията и сравненията между ценностите на католицизма и православното християнство.
Родислав Стефанов е роден през 1957 г. в Сливен, но скоро след това семейството се премества в София. Следвал е немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1996 г. живее и работи във Франкфурт на Майн. Автор е на книги за поклонничеството. В първото си подобно произведение „Камино де Сантяго” описва поклонническия път от Франция до гроба на ап. Иаков, братът на Йоан Богослов, в столицата на Галисия в Испания Сантяго де Компостела.
„Обичам това място, този град – Самоков, и тази библиотека”, възкликна на финала на срещата гостът. С цвете и с добри думи пък го дари гл. библиотекар Албена Ихтиманска, която бе и водеща на срещата.
На 28 септември книгата „Правилото на Бенедикт” ще бъде представена в Стара Загора, а за 10 октомври е предвидена нейната премиера в столицата.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*