Зимни спортове, Новини, Политика, Спорт

Родители пожелаха да се оформят фън парк и писта за слалом за малките скиори

Снимка: архив

На старта на сезона в Боровец на 15 декември се стигна до напрежение заради недоставени лифт карти за деца от ски и сноуборд клубовете в курорта. В програмата за откриването са били включени няколко състезатели от клубовете „Боровец” и „Чамкория”, но за останалите, както и за сноубордистите от клуб „Бороборд”, не са били предоставени карти.
Това наложило една част от тях да се приберат вкъщи. Други решили да се изкачват сами по пистите, някои след това се разболели. Част от родителите пък се видели принудени да закупят карти за децата си.
Неразбирателството явно разгневи родителите на младите спортисти, които получили безплатен достъп до съоръженията през септември и чистили пистите. „Ще отстояваме правата си”, заявиха те и изтъкнаха, че доста от дядовците на сегашните малки състезатели са направили много за Боровец и за пистите /„оставили са сърцата си тук”, както се изрази родител/.
Родителите настояват за съвместна среща с управата на Общината и „Бороспорт”, за да се обсъдят наболелите проблеми при организацията на работата. Това предложи и Иван Антонов на общинската сесия на 19 декември, като прочете и писмо от името на 83 родители.
В документа се настоява да се обособи писта за слалом за малките скиори от клубовете, да се оформи т. нар. фън парк /за екстремно спортуване, какъвто е имало досега/, както и малките състезатели да ползват предимство при качването на лифта.
Според Антонов още през ноември е трябвало да се предоставят карти на участниците в спортните клубове. Дадени бяха за пример Банско и Пампорово, където вече втори месец местните млади състезатели ползвали безпроблемно писти и съоръжения. Изтъкнато бе още, че зимните спортове са скъпи и родителите също влагат доста средства за подготовката на децата си. Затова бе отправен призив Общината да се намеси и ако е взможно да помогне и със средства за закупуването на нови ски обувки и каски, изгорели преди няколко дни при пожар в помещение в курорта.
Зам.-кметът Люба Кленова посочи, че през минали години е имало договореност между „Бороспорт” и Общината и сега също не би трябвало да има проблеми. Инж. Георги Големинов допълни, че съществува добра традиция в това отношение още от 1970 г., с пускането на първия лифт в Боровец.
Кметът Владимир Георгиев изтъкна, че има договорни отношения и Общината ще окаже подкрепа за тяхното изпълнение. Съдействие обеща и председателят на Общинскиоя съвет Силвия Стойчева. „Трябва да сме единни в това отношение”, вметна и съветникът Васил Зашкев.
Поглеждайки по-глобално, инж. Петър Георгиев възкликна, че Боровец вече не е на Самоков. Светлана Атанасова пък поиска Общинското лесничейство да провери дали при подготовката на писти наскоро в курорта не е извършена неправомерна сеч и не са засегнати общински имоти.
Според някои сведения безплатният достъп до съоръженията за малките участници в клубовете ще бъде осигурен в края на тази седмица, когато сезонът ще бъде открит официално и ще заработи цялата ски зона.
Надеждите са отношенията между засегнатите страни да се изгладят възможно най-бързо в името на развитието на самоковския ски спорт. В това отношение ще се разчита и на по-активната роля на треньорите в клубовете.
Очаквайте и официалната позиция на “Бороспорт” АД по случая.

Leave a Reply