Култура, Новини

Рождественски богородичен фестивал

Църквата в Долна баня

Долна баня бе домакин на първия по рода си рождественски богородичен фестивал на църковната песен. Проявата бе организирана от Общината с кмет Владимир Джамбазов и местния храм „Успение на Пресвета Богородица” с енорийски свещеник иконом Пламен Димитров.
В читалище „Рила” се изявиха хорове от храмовете в Самоковска и Ихтиманска духовна околия, както и гости от хор „Еурегио” от Холандия с диригент българина Христо Илиев. Първи със своите красиви черковно-славянски песнопения зарадваха многобройната публика холандските хористи, които бяха възнаградени с бурни аплодисменти. Почти два часа продължиха изпълненията на църковните хорове от Ихтиман, Марица и Радуил, а в края на концерта пяха и домакините от Долна баня – женският църковен хор и детска формация.
Иконом Пл. Димитров благодари на всички за участието във фестивала и връчи на ръководителите на съставите паметния плакет на долнобанската църква „140 години храм „Успение на Пресвета Богородица”. На финала хористи и публика станаха на крака и подеха „Многая лета”.
Гостите от Холандия разгледаха градския музей, изложба от картини на Маргарита Стефанова и учениците й, снимки от живота в Долна баня на Любомир Кузев и етнографска сбирка. Домакини на посещението бяха дамите от групата за градски песни „Сладък спомен” към читалището.
Предстои певчески състави от Долна баня да върнат визитата на холандските си колеги.
Любомир Кузев

Leave a Reply