Здраве, Новини

„Розов кемпер” вдъхва кураж на заболели

Известният вече „Розов кемпер” /специално обзаведена каравана/ на фондацията на Нана Гладуиш „Една от 8” гостува на 25 юли в Самоков.
„Целта на фондацията не е да оказва медицинска помощ на заболелите жени /за това има болници/, а да се срещнем с жените, болни от рак на гърдата, да им вдъхнем кураж в изпитанията, да им посочим пътища за излизане от стреса”, заяви психоложката Антонина Топалова, сама потърпевша и преодоляла коварната болест.
Страната ни е на 31-о място по заболеваемост в Европа и на 39-о място по смъртност от рак. Независимо от това годишно се регистрират нови 3000 заболели, в процентно отношение най-вече в големите градове.
Топалова изтъкна, че жените трябва да знаят, че минават не леко изпитание, но да не го приемат трагично, а да мислят позитивно. Всяка жена трябва да възприема себе си не като инвалид, а като заболял, който с предприетите медицински мерки и с помощта на близките си може да преживее поднесеното му от съдбата предизвикателство.
„Фактът, че много повече хора умират от инфаркт, инсулт, диабет, говори, че ракът е лечим, стига да се открие навреме и да се вземат необходимите мерки”, посочи Ант. Топалова. Стана ясно още, че през 4-те си години на съществуване фондацията е подпомогнала около 3000 души.
Гостите, съдействие на които оказва фирма „Мания”, бяха посрещнати приятелски от представителки на самоковското сдружение „Сили имам да се боря”. Десетки жени се запознаха с предоставените от фондацията диплянки и помощни средства и разговаряха с гостите.
Това е първа обиколка на мобилния клуб из страната. Предлагат се безплатни консултации, психологически и арт терапии, съвети за хранене и др. „Розов кемпер” възлиза на близо 143 хил. лв., основната част от които – 112 864 лв., са събрани с дарения по проекта „Сърдечни приятелки”.
Преди Самоков кемперът е посетил Дупница, Кюстендил и Благоевград. През следващите 6 месеца ще гостува в още над 20 града и основни онкологични болници в страната.
„Кемперът ще обикаля страната и ще помага напълно благотворително, абсолютно без пари”, заяви междувременно самата Нана Гладуиш, която обяви преди месец, че отново е започнала борба с коварната болест.

Евгения Попова

Leave a Reply