Новини, Шарен свят

Ромите искат законен ток, били готови да плащат

На среща на кмета Владимир Георгиев с представители на жителите на Седми квартал стана ясно, че те искат законен ток и са съгласни да плащат изразходваното електричество. Работната среща се състоя на 10 февруари по инициатива на кмета и с подкрепата на общинските съветници Мартин Мартинов и Ангел Радков.
„Искаме да имаме законни партиди и парите да отиват в ЧЕЗ, за да имаме основание и за претенции по отношение на качеството на предоставяната услуга”, заявиха представителите на ромите.
Градоначалникът обясни, че в резултат на преговорите между Общината и ЧЕЗ от електроразпределителното дружество за включили Самоков като приоритетен обект в програмата си. От ЧЕЗ са съгласни да изградят законна мрежа и да открият партиди в квартала. Необходимо е собствениците на къщи там да подадат заявления до ЧЕЗ с копие до Общината, за да може от там да се предоставят документите, необходими пред електроразпределителното дружество за партидата.
Разкриването на партида струва 440 лв., но общинското ръководство е договорило с ЧЕЗ тази сума да се заплаща разсрочено. Ще бъдат монтирани и електромери с дистанционно устройство. Сметката по тях ще се заплаща предварително, в зависимост от заявената сума от абоната. Когато сумата бъде достигната, електричеството ще се прекъсва. Възстановяването след това ще се извършва при заявено желание от абоната и срещу заплатена допълнителна сума. Така ще се избегне и натрупването на сметки, които няма кой да плати. По този начин ще се избегне и аварийното изключване на тока при пренатоварване.
От ръководството на кметството заявиха, че Общината ще работи и за благоустрояване на Седми квартал, осигуряване на организирано сметосъбиране там и подобряване на местната инфраструктура.
Присъстващите на срещата около 50 души от страна на ромите обещаха да създадат организация, за да се подадат необходимите документи за разкриване на законни партиди.
Очаква се още през настоящия строителен сезон ЧЕЗ да осъществи инвестиционна програма в квартала. Така на практика постепенно би се решил проблем с 25-годишна давност.

Leave a Reply