Роми блокираха софийския път заради спряно електричество /обновена/

Циганите скандираха „Оставка!” и „Искаме ток!” на площада
Узаконяването на електрозахранването в Седми квартал ще се ускори

Стотици протестиращи цигани блокираха за около половин час на 13 март кръговото кръстовище и пътя за София във връзка със спрения ток в Седми квартал. Блокададжиите бяха предвождани от депутата Александър Методиев-Сали.
На среща малко преди това в Общината кметът Владимир Георгиев не разреши подобна форма на протест. Депутатът Методиев и неговите поддръжници обаче не се съгласиха.

В крайна сметка след нови спешни разговори и обещания за разрешение на проблема циганите се разотидоха.
Самото шествие тръгна от площада, където ромите протестираха първоначално, премина по ул. „Проф. Васил Захариев”, продължи по цялата дължина на ул. „Христо Максимов” и стигна до кръговото кръстовище на околовръстния път.
Протестен митинг във връзка със спрян незаконен ток от ЧЕЗ се състоя пред сградата на Общината и предишния ден – на 12 март.
Събралото се множество и в двата дни скандираше „Искаме ток!” и „Оставка!” Достъпът до сградата на Общината бе възпрепятстван. Реда осигуряваха внушителни групи полицаи и жандармеристи.

На срещата на 13 март с кмета Владимир Георгиев и заместниците му Радослав Стойчев и Васил Сайменов дойдоха група представители на ромската общност. Спешно пристигна и депутатът Методиев. Изясни се, че ЧЕЗ е спрял електрозахранването в Седми квартал, тъй като по сметката на поставения нов електромер, за който през септември м. г. са изразили желание представители на ромската общност, се дължат над 65 хил. лв. Съответните абонати имали претенции за различно количество ползвана електроенергия и не могли да се споразумеят кой колко да плаща. Но когато е разглеждано предложението за този нов електромер, не е ли предвиждан този ефект?

Трайчо /Пиже/, Александър Методиев, Владимир Георгиев и Васил Сайменов

Ал. Методиев разговарял с представители на ЧЕЗ, които казали, че имат готовност да инвестират 1,250 млн. лв. за ново електрозахранване в Седми квартал, ако Общината издаде необходимите документи – т. нар. удостоверения за търпимост или договори за наем за всеки абонат.
Кметът Георгиев обясни, че е необходима известна процедура за издаване на такива документи. Всеки желаещ трябва да подаде заявление до ЧЕЗ и след като документите се приемат, да се изпратят за проверка и сведение в Общината.
Всеизвестен е фактът, че в Седми квартал голяма част от сградите са незаконни, застроени без план, някои от тях и върху улици. Това е констатирала и проверката, извършена от Общината. В най-добрия случай е възможно да се предпочете провеждане на процедура чрез втория документ – договор за наем. Въз основа на подадените заявления общинската администрация ще внесе на предстоящата сесия на Общинския съвет на 20 март предложение за включване на съответните места в програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост. След това, на следваща сесия, ще може да се утвърди договор за наем в Седми квартал, ако междувременно решението за програмата бъде утвърдено от областния управител. Ал. Методиев обеща да съдейства за това.
В изказванията си представители на ромите обвиниха Общината, че бавно работи по изготвяне на различните документи, необходими на ЧЕЗ за строителството и за решаване на основния проблем с електрозахранването в квартала.
Градоначалникът обясни, че и сега издават скици, документи за собственост, ако са налице необходимите условия. Общината е подготвила и строително разрешение за новото електрозахранване. Процедурата по представяне на необходимите документи – заявление и договор за наем, ще се ускори.
Освен всичко друго заплащането поне на част от дължимата сума на ЧЕЗ може да реши временно въпроса за тока в квартала.

Екип на „Приятел”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*