Баскетбол, Новини, Спорт

Росен Барчовски пое националния отбор по баскетбол

Новият старши треньор на националния отбор по баскетбол за мъже се казва Росен Барчовски. Генералният мениджър на „Рилски спортист” бе утвърден за селекционер на България на заседанието на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол на 4 септември. Членовете на съвета Георги Глушков, Александър Александров, Петър Георгиев, Константин Папазов, Иван Чолаков, Милен Велчев, Тодор Стойков и Тодор Иванов гласуваха за единственото предложение за нов селекционер с 6 гласа „за” и 2 „въздържал се”.
Така Барчовски се завръща на поста точно 8 години след като донесе последната победа на страната ни на европейско първенство. Това стана на 4 септември 2011 г., когато на шампионата в Латвия „лъвовете” сразиха водения от звездите Заза Пачулия и Торнике Шенгелия състав на Грузия със 79:69. Това обаче не стигна на нашите момчета да продължат в следващата фаза и след тройна въртележка с Белгия и Грузия те напуснаха форума с 2 победи, 3 загуби и високо вдигната глава.
Надеждите на всички са Барчовски отново да изведе България до участие на голям форум. Задачата на 59-годишния специалист обаче няма да е никак лесна, тъй като в квалификационната група за Евро 2021 нашите момчета ще играят с Гърция, Латвия и Босна и Херцеговина. С последния отбор България се срещна в квалификациите за провеждащото се в момента световно първенство в Китай, като двата тима си размениха по една победа, но не успяха да се класират за надпреварата.
Росен Барчовски е роден на 16 август 1960 г. в София. Син е на покойните величия в родния баскетбол Ваня Войнова и Цвятко Барчовски. Дългогодишен баскетболист на ЦСКА и националния отбор. Треньорската си кариера започва в Португалия, а у нас – в мъжкия тим на „Славия”. Постига дубъл – титла и купа с “белите” през 1997 г. С ЦСКА печели Купата през 2005-а.
Класира националния отбор на Европейското първенство през 2005 г. в Сърбия и Черна гора и го води и на шампионата през 2011-а в Литва.
Години наред Барчовски бе треньор на „Рилски спортист”. С отбора ни стана носител на Купата на България през 2016 г. – първата в историята на клуба. Имаме и 4 трети места в същия турнир с Барчовски начело. На два пъти със същия наставник тимът ни завоюва бронзовите медали в Националната баскетболна лига. Също на два пъти, воден от Барчовски, „Рилски” спечели сребърните медали в Балканската лига, а веднъж – бронзовите.

Leave a Reply