Култура, Новини, Снимки

Росица Тренкова представи “Откровение” /снимки/

Новата книга “Откровение” на нашата съгражданка – оперната певица Росица Тренкова, бе представена на 19 юни в Общинската библиотека “Паисий Хилендарски”.
Библиотечният специалист Мирослава Мирчева поздрави препълнената зала и побърза да сподели радостта си от съвпадението на датата с деня на преподобний Паисий Хилендарски.
Г-жа Мирчева сподели впечатленията си от големият том на „Славея на Самоков” /както са наричали Тренкова нейни съученици/. Водещата оцени като рядък дар искреното писане на авторката, която не е спестила и някои нелицеприятни случаи. Изтъкната бе и любовта на Росица към родния й град. Това личи дори и от подбора на съмишленици при подготовката на самата книга – всички участници /от автора до редактора/ са самоковци.
Последвалото слово на редактора на книгата Любомир Малинов пък заслужи дълго нестихващи аплодисменти. Известният театрален режисьор започна с тъжен хумор, отбелязвайки, че не вижда в залата хора от съседното кафене – четейки „Откровение”, те биха могли да разберат, че имаме достойни личности, които заслужават паметници.
Разглеждайки трите части на книгата, той не подмина описанията на стария Самоков. Когато човек чете, без да иска започва да сравнява със съвременния Самоков. И да прави изводи, че пътят на прогреса е нещо твърде относително, посочи редакторът.
Преди години пътят на Тренкова е започнал от училище „Отец Паисий”. Продължил е в самоковската гимназия. В учебното заведение е имало оперета, мандолинен оркестър, цигулка. Сега трудно можем да си представим това. Изключително нещо е, ако чуем в днешно време пиано или оперно пеене от балконите. “Най-голямата вреда, която чалгата ни нанесе в последните 20 години, е липсата на интерес към истинското изкуство”, възкликна Малинов.
Проследявайки втората част на книгата, където са описани пътят на авторката към Консерваторията и музикалната й кариера, известният сценарист и режисьор отбеляза, че Росица пише много леко, а това кара читателя да прочете написаното докрай.
За сметка на това пътят на авторката е бил много труден. Похвална е нейната воля за борба със своеобразната музикално-театрална мафия в страната. Благодарение на своята култура, знания, гигантски труд и талант певицата успява да се наложи без протекции, без връзки, без пари.
Не случайно Малинов я цитира: „Аз пях не с капитал, аз пях с лихвите.”
“Държавата ни допусна да оправяме първо икономиката, а после да обръщаме внимание на културата. Би трябвало да е точно обратното, защото културата е най-ранимата и пазарът може да я смаже”, категоричен бе известният културен деятел.
Не в родната си страна, а в Германия изпълнителката намира опора и разбиране. Там тя прави нещо изключително – явява се на конкурс на Бах /без традиции у нас, неговата музика е предимно религиозна/, прави стилен самостоятелен концерт, пее на немски, френски, испански, руски и португалски. Тя е и сценарист, и режисьор, и изпълнител…
Не случайно отначало още е свързана с музиката на Моцарт, който по думите на Малинов е най-светлият и най-чистият композитор, когото човешкия свят е раждал и при чиито изпълнения човек се чувства като в храм. „Само гений като него е могъл да разтвори сърцето на младата Росица Тренкова и да остане там завинаги”, обобщи Л. Малинов.
Музикалният педагог Христо Христов и негова ученичка поздравиха авторката с мелодия на “Бийтълс”, а впечатлена, тя помоли за още едно изпълнение.
Самата Росица Тренкова призна, че първоначално не е имала намерение да пише книга. Голяма роля в това отношение изиграли обаче някогашната й учителка по литература, както и навикът й да пише /радостно развълнувана или възмутена/ във вестниците. Истински обаче идеята й хрумнала заради самия Любомир Малинов.
“Исках да напиша за нещата така, както са били, без да се питам и страхувам кой какво ще каже”, довери Тренкова. Тя благодари и на спонсорите, помогнали за издаването на книгата.
Последваха много изказвания и цветя за авторката, а накрая пред масата й се образува опашка от читатели, чакащи за автографи.
Самата книга е изпъстрена с много снимки. Прави впечатление и чудесното полиграфическо оформление, дял за която има също самоковски специалист – инж. Павел Георгиев.
“Тръгнах от черквата и се връщам там”, така отговори на многобройните пожелания за нови успехи “самоковският славей” /Росица Тренкова пее сега в хора на храм ”Св. Никола”/.

Яна Василева

Снимки: Делян Василев

no images were found

Leave a Reply