Култура, Новини

Росица Тренкова чества 80-годишен юбилей заедно с много почитатели

Познавам Росица Тренкова от много години, но не съм я слушала как пее. Останах безкрайно удовлетворена от това, което чух и видях на 15 октомври в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Малък се оказа салонът за всички приятели и почитатели на Росица, дошли да почетат тази невероятна жена на 80-годишния й юбилей.
„Радвам се, че залата отесня. Това говори за обичта, уважението и преклонението към един прекрасен човек, певец, творец, каквато е Роси”, каза гл. библиотекар Албена Ихтиманска, която откри вечерта.
Любомир Малинов прочувствено говори за г-жа Тренкова като за достоен представител на самоковската култура. „Преди много години в читалището за пръв път видях Роси. Бяха я качили на едно столче и още от тогава усетих, че тя ще постигне много с този свой глас. След време, на един концерт, бях конферансие, а Роси бе в дует с друга певица. Поднесоха великолепен концерт. Помня и представянето на нейната книга. Днешният ден е истински празник на музиката. Роси се е занимавала с оперно пеене и е прославяла нашия град не само в България, но и извън нея. Пее на руски, италиански, немски, португалски, испански…”
Накрая обаче, както самата Тренкова каза, винаги завършва концертите си с песни на български автори.
Много силни думи за Росица и нейния талант чухме и от Методи Методиев, певец, професор: „Като състуденти бяхме с Роси в класа на Христо Бръмбаров. Прекарахме чудесни студентски години – бяхме трудолюбиви, обичащи операта. Роси пееше почти целия класически репертоар.”
Последва импровизиран концерт, аплодиран от присъстващите.
Тренкова пя на различни езици. Изпълнени бяха творби на Хендел, Хайдн, Щраус, Рахманинов, Панчо Владигеров, по текст на Елисавета Багряна.
Тренкова открива южноамериканската музика, когато е на 38 години. Започва да изпълнява песни от Куба, Бразилия, Аржентина. Чувствала как гласът й звучи както никога до тогава. Сега този неин чудесен глас пък е станал по-дълбок, по-плътен, по-матов, с тънко чувство за нюанси.
Започва и нов период в нейната артистична кариера с камерна музика, която също изисква талант и богата култура.
През 1966 г. Росица Тренкова е в ролята на Пепеляшка, в 1972 г. открива сезона на „Песенен празник” с Бетовен и Брамс, в 1989 г. на последен концерт изпълнява почти всички песни на Димитър Ненов. През 1972 г. се изявява във Военния клуб с режисьора Йордан Джумалиев. Акомпанира й Снежина Гълъбова. Залата е препълнена, сред слушателите и зрителите са и много самоковци.
Записи се правят и в зала „България” с участието на професор от Виена.
През 1996 г. пък двамата самоковци – Росица Тренкова и Иван Янков, само за пет дни подготвят и изнасят концерт.
Поздравления на юбилейната вечер поднесе състав от хора на ветераните-туристи с диригент Борис Стрински. Заедно с хористите пя и Росица. Тя също е била активен турист, а десет години е пяла и в църковния хор.
Станали на крака, присъстващите поздравиха юбилярката с „На многая лета”. Приветствия, цветя и подаръци й поднесоха от името на Община Самоков гл. експерт „Култура” Пепа Георгиева, Даниела Георгиева от името на църковния хор, поетът Иван Ненов. С топла питка с чубрица пък я зарадва Йорданка Караджичкова. Поздравителен адрес бе поднесен и от името на Съюза на музикалните дейци в България.
Многото цветя, прегръдки, усмивки и подаръци силно развълнуваха юбилярката.
Даден бе и коктейл.

Димитрина Божилова

Leave a Reply