История, Култура, Новини

Роси Бакалова показа гоблените като пътуване през годините и вековете

Летопис, истинско пътуване през годините – от основаването на българската държава през 681 г. до днешни дни, преживяха всички, които на 16 септември дойдоха в Общинската библиотека Паисий Хилендарски” – този гостоприемен дом за всеки /не само от Самоков, а и от други градове в страната/, който със сърце, душа и талант иска да покаже своето творчество.
Този път тук гостува софийската майсторка Росица Бакалова. Останала в плен на мотото „Всичко за българското”, тя представи своята колекция гоблени „Българските царе”.
Родена в малкото, но красиво селце Русаля, Великотърновско, Роси още от дете е закърмена с родолюбиви чувства, може би по наследство – от рода е на Йордан Парцалев, участник в четата на Бачо Киро.
За своето увлечение по гоблените тя разказа подробно при откриването на изложбата. Започна с това как от малкото парче панама и наличните конци ушива първото си творение. И пламва искрата в буен огън, който и до днес, след толкова много години, я държи в плен на гобленарството – това трудно, но прекрасно изкуство.
Създала е стотици модели. За изложбата си в Самоков дълги месеци е издирвала снимки и картини, за да може да създаде най-добрите, най-истинските, най-близките до първообразите лица. Тръгва от „Заветът на хан Кубрат” и „Хан Аспарух” и стига до Симеон Сакскобургогтски като дете. Тук са и Крум Страшни, и Симеон с неговия Златен век, и Иван Шишман…
Присъстващите бяха буквално шокирани от истинността и чудесната изработка на портретите.
От името на домакините Мирослава Мирчева поздрави г-жа Бакалова за майсторството й. За радост и удоволствие на местните ценители на изкуството Роси бе донесла още гоблени – цветя, пейзажи, манастири, картини на известни наши художници, с което показа, че умее да твори в различни области.
Р. Бакалова е и ръководител на клуба за гоблени „Българска бродерия и други народни изкуства” в София. В този клуб членуват творци от цялата страна. В края на всяка година в голямата зала на Руския културно-информационен център в столицата се подрежда много богата изложба от гоблени, бродерии, плетива, тъкани черги, бижута, носии и др. – дело на творци от клуба. В тези изяви активно участват и известните самоковски майсторки Ани Йовева и Теменужка Велчева.
Г-жа Бакалова благодари от сърце за жеста на внимание към нейните творения и пожела специално учениците от града ни да посетят изложбата, да се запознаят с българските царе и да усетят гордост от богатата българска история.

Димитрина Божилова

Две изкусни майсторки на художествени занаяти – самоковката Ани Йовева и Роси Бакалова

Leave a Reply