Новини, Образование

Ротарианци дариха патриотични комплекти на училищата в Самоковско

Патриотични книжни комплекти, сътворени от екипа на пътуващото читалище „Бащино огнище”, подариха на 13-те училища на територията на община Самоков на 30 октомври членовете на местния Ротари клуб. Даренията се осъществяват вследствие на предишна среща между ротарианците и един от основателите на читалището – Ивайло Шопски. Комплектите съдържат албум за Руско-турската освободителна война с акцент на българското участие, фототипно копие на публикувания само веднъж през далечната 1934 г. вестник „Дрангов лист”, издания за революционера Симо Соколов и опълченеца Никола Корчев, както и за първия концентрационен лагер в Европа „Трикери” на едноименния гръцки остров, където след избухването на Междусъюзническата война са били заточени хиляди невинни българи от Солунско. Комплектът съдържа още диск с видео материали и електронна книга за бесарабските българи, плакат-карта с велики и не толкова познати българи, както и научно-популярната книга „На какво се крепи земята”.
Към комплекта бе прибавена и по една книга „Такива бяхме” на нашия съгражданин д-р Георги Чакалов, излязла на бял свят със съдействието на тогавашния президент и настоящ член на Ротари клуб д-р Райко Масларски.
„Пакетът е по-богат духовно, отколкото материално”, изтъкна президентът на клуба Людмила Бързанова. Заедно с нея на срещата в Туристическия инфоцентър присъстваха вицепрезидентът на клуба Стефан Докузов, касиерът Райко Масларски, паст президентът Христо Белстойнев и д-р Ивалина Трендафилова.
Съоснователят на „Бащино огнище” Атанас Величков разказа на присъстващите представители на училища за разнородната, но неизменно родолюбива дейност на пътуващото читалище, чиято сегашна композиция е посветена на 140-годишнината от Руско-турската война.
Присъстващите се обединиха в желанието си за организиране на бъдещи съвместни инициативи, за което намекна и гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” в Общината Снежана Дамянова.
По-късно през деня ротарианците дариха принтери на ОУ „Христо Максимов” и ОУ „Неофит Рилски”, както и на ОУ „Димчо Дебелянов” в Говедарци.
Няколко дни по-рано пък – на 27 октомври, членове на клуба са засадили 50 овошки и няколко кедъра в двора на Бельова черква.

Делян Василев

Leave a Reply