Ротари клуб дари на самоковските медици специализирани защитни костюми

В разгара на световната криза с бързо разпространяващия се вирус Ковид-19 все повече хора осъзнават важността от човешката солидарност и взаимопомощ. Едни от тези хора на местна почва – членовете на самоковския Ротари клуб, се обединиха в желанието си да подпомогнат медиците в този изключително напрегнат за тях момент.
В името на тази цел и след предварителни консултации с ръководителите на „Спешна помощ“ и „МБАЛ-Самоков“ – д-р Ивалина Трендафилова и д-р Красимира Ковачка, ротарианците закупиха 35 специални защитни костюми за екипа на „Спешна помощ“, както и 60 за нуждите на самата болница на обща стойност близо 8000 лв. Така те откликнаха на 100 процента на нуждите към този момент на двата най-големи медицински центрове в Софийска област.
„Преди две седмици предложих на членовете на нашия клуб да помогнем на лекарите, медицинските сестри и здравните работници в самоковската болница. Идеята се възприе с невероятно въодушевление от всички. Категорично взехме решение да защитим нашите медици, които са на първата линия в борбата с Ковид-19“, сподели президентът на местния Ротари клуб Петрун Вардаров.
Впоследствие дарителите установили, че задачата няма да е лесна, тъй като специализираните медицински облекла са изключително търсени в настоящата пандемична обстановка. Въпреки това е намерен подходящ модел за многократна употреба /може да се пере 50 пъти/, който е едновременно удобен за обличане, осигурява свобода на движенията и пълна изолация.
Петрун Вардаров благодари на всички членове, както и на частните дарители от Ротари клуба – Владимир Василев, Виолета Трайкова и Александър Боев, които са дарили 2000 лв. за каузата. Отделно от това членовете на клуба Владимир Василев и Валери Тодоров /собственици на фирма „Компир“/ са закупили и дарили на медицинските специалисти 95 защитни полимерни шлема.
Ротарианците изказаха пълна подкрепа към здравните специалисти в Самоков в настоящата епидемична ситуация и призоваха и други общественици и бизнесмени, включително и общинските съветници, да осъзнаят сериозността на момента и да подпомогнат дейността на „МБАЛ-Самоков“ и центъра за „Спешна помощ“.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*