Новини, Образование

Ротари клуб награди отличили се ученици

Млади самоковски таланти, представили се много успешно през последната година, бяха наградени от самоковския Ротари клуб на специално тържество на 19 юни в Кокошковата къща.
Грамоти и стипендии от по 500 лв. получиха изявилите се в сферите на науката, творчеството и спорта ученици Александър Филипов, Ана-Мария Мирчева, Венцислав Александров, Вивиан Кръстева, Георги Ганджулов, Деяна Шевченко, Диана Чаушева, Кристиан Барански, Мартина Дибекова и Росица Мирчева.
Водещата Екатерина Вададжийска съобщи, че предстои подобни награди ротарианците да връчат и на двама ученици от Димитровград /Сърбия/, отличници по български език и литература.
Средствата са осигурени от новогодишното тържество на клуба, както и от дарения на клубните членове Влади Василев и Иво Бързанов.
Общо 2000 книги от български автори, осигурени със съдействието на Стефан Докузов, пък ще бъдат подарени на читалището в Димитровград.
Инициативата да се отличават проявили се млади хора самоковският Ротари клуб превръща вече в традиция. „Бъдете реалисти и вярвайте в невъзможното“ – с тези знаменателни думи се обърна към наградените президентът на клуба Петрун Вардаров. Той припомни и казаното от Марк Твен: „Не стойте в спокойните пристанища, а уловете попътния вятър!“. „Няма по-благородна кауза от тази да работиш за създаването на възможности за разгръщането на потенциала на нашите деца, защото от това зависи бъдещето на страната ни“, допълни Вардаров.
Ротарианците почерпиха своите стипендианти и им пожелаха с упоритост и ентусиазъм да посрещат предизвикателствата и с последователност и амбиция да постигат целите си.

х х х

Александър Филипов е третокласник в ОУ „Христо Максимов“. Носител е на златни отличия от авторитетните конкурси и състезания „Математика без граници“, „Млад математик“, „Аз зная английски“, „Многознайко“.
Ана-Мария Мирчева, единадесетокласничка от ПТГ „Никола Вапцаров“, е трикратен първенец в национални изяви в сферата на икономиката и предприемачеството, организирани от „Джуниър Ачийвмънт“.
Венцислав Александров, петокласник от ОУ „Христо Максимов“, е носител на златен медал от „Математика без граници“.
Вивиан Кръстева /клуб „Рилски атлет“/ е вицешампион за жени в зала с личен рекорд в дългия скок – 5,70 м, носителка на сребърен медал от държавното първенство в зала за девойки ст. в., класирала се 11-а на Балканския шампионат в същата група.   
Георги Ганджулов /„Рилски атлет“/ на Европейските игри в Чехия е вицешампион на 60 м със 7.55 сек. и бронзов медалист на 300 м с 37.82 сек.; държавен шампион е в зала за юноши под 16 г. на 60 м със 7.27 сек. и на 200 м с 23.57 сек., като и двете постижения са лични рекорди.
Деяна Шевченко, десетокласничка от ПГ „Константин Фотинов“, се е класирала за националните олимпиади по немски език и по математическа лингвистика.
Диана Чаушева, възпитаничка на Националното музикално училище „Проф. Любомир Пипков“, е спечелила международни конкурси във Виена и Рига, сред призьорите е и в ред други авторитетни международни изяви.
Кристиан Барански, четвъртокласник в НУ „Станислав Доспевски“, е сребърен и бронзов медалист от международния конкурс „Математика без граници“.
Мартина Дибекова, седмокласничка от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, е перспективна певица, златна медалистка от националния конкурс „Път към славата“.
Росица Мирчева /клуб „Чамкория“/ е включена в проектонационалния алпийски отбор за деца, носителка е на 2 златни и 4 сребърни медала от национални състезания, победителка е в международния турнир за купа „Копаоник“ в Сърбия.

Тодор Попов

Leave a Reply