Ротари клуб награди 11 самоковски ученици, връчва премии и на деца от Цариброд

Общо 11 ученици от общината с успехи в областта на науката на областно и национално ниво получиха премии от по 300 лв. от самоковския Ротари клуб на церемония в Ритуалната зала на 15 май.
Лауреати на тазгодишните отличия станаха Денислав Петров /носител на златни, сребърни и бронзови медали от национални и международни турнири по математика/ и Христиана Ненкова /с областни и национални отличия за постижения по български и английски език и астрономия/ от ОУ „Христо Максимов”; Кристиан Барански /три медала от „Математика без граници” и награда „Ученик на годината” на Регионалното управление на образованието в Софийска област/ от НУ „Станислав Доспевски”; Тодор Джоргов /златни медали от национални и международни турнири по математика и родна реч/ от ОУ „Димчо Дебелянов” в Говедарци; Калина Митрева /с оценка 5.50 на националната олимпиада по немски, която й дава право на свободен прием в СУ „Св. Климент Охридски” и Нов български университет/ от ПГ „Константин Фотинов”/; Кристина Зърнева и Михаил Пенев от СУ „Отец Паисий” /за успехи в областта на математиката, българския език и литературата, историята/; Петя Дитова от ПТГ „Никола Вапцаров” /получила специалната награда на „Сити банк” на национален финансов иновационен лагер/; Моника Попова от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” /отличена на конкурси за детска рисунка и „150 години Менделеева таблица”/.
Награда от 150 лв. за математическите си успехи получи Йоан Ангелов от „К. Фотинов”. Младото музикално дарование Диана Чаушева пък ще продължи да използва под наем любимата си цигулка и следващите 6 месеца, като за целта от Ротари клуб отпуснаха 240 лв.
Последните две премии от по 300 лв. ще бъдат връчени на деца от Цариброд, Сърбия, с успешни изяви в изучаването на българския език. Предложения за такива ученици в Ротари клуб очакват от кмета на тамошната община.
Средствата за настоящите стипендии са осигурени от благотворителното новогодишно тържество на ротарианците през декември м. г.
„Правим тези стипендии публично достояние, за да покажем вашия добър пример на цялото общество”, обърна се към призьорите церемониалмайсторът на Ротари клуб Екатерина Вададжийска. Наградите на младите ни съграждани пък бяха връчени от президента Людмила Бързанова.
Детската вокална група „Медени вънчета” с ръководител Даниела Георгиева при „Митр. Авкс. Велешки” изпълни атмосферата в Ритуалната зала със своите песни, а на сцената се изявиха и участниците в друг училищен състав – танцова формация „Самодивче”, с ръководители Ралица Струмина и Димитрина Василева, които на 11 май се завърнаха с трета награда от фолклорното надиграване под надслов „Я тропнете, да тропнем!” в Сливница. Церемонията пък бе открита с изпълнения на девойки от танцово студио „Кати” с ръководител Катрин Митева.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*