Крими, Новини, Статии, коментари

РУП отчита увеличаване на икономическата престъпност и по-малко катастрофи

Георги Тодоров

През 2013 г. са регистрирани 558 заявителски материала за извършени престъпления /при 643 за 2012 г./, се посочва в отчет на шефа на РУП-Самоков Георги Тодоров за работата на полицията през м. г. Независимо от общото намаление, като цяло нарастват икономическите престъпления, като съотношението им в сравнение с по-миналата година е 76:48.
През 2013 г. няма извършени убийства или опити за убийство. Най-много са престъпленията срещу собствеността – 56 %, като сред тях най-голям дял се пада на кражбите, предимно от апартаменти в „Самоково”, къщи и вили. Крадат се по-често предмети с метален произход, мобилни телефони, части и вещи от автомобили.
През периода са извършени 8 грабежа, като извършителите на 5 от тях са разкрити. Разследването на останалите продължава.
В 12 случая са намерени и иззети наркотици, се посочва още в отчета.
Регистрирани са и 33 случая на унищожаване на чуждо имущество, хулиганство, самоуправство и др. В сравнение с 2012 г. тези престъпления намаляват.
За наличие на престъпност в района важно влияние оказват високата безработица, финансовата криза, обезлюдяването на селата, многото вилни зони и тяхната отдалеченост, както и курортните комплекси.
Намаляването, въпреки това, на извършените престъпления, според полицията се дължи главно на превантивната работа на органите на реда, на засилването на полицейското присъствие в малките и отдалечени населени места, както и на засилването на контрола спрямо лицата от т. нар. криминален контингент и върху местата за пласиране на крадени вещи.
Най-голям дял от регистрираните икономически престъпления се пада на случаите на подаване на фалшиви молби-декларации до общинската дирекция „Социално подпомагане” за неправомерно получаване на парични средства. С 50 % са нараснали престъпленията, свързани със съхранение и разпространение на акцизни стоки без бандерол.
Образувани са 610 досъдебни производства, като са приключени 415 от тях, от които с мнение за съд – 138.
Съставени са 1458 фиша за нарушения по Закона за движение по пътищата – двойно повече отколкото през 2012 г. Актовете по същия закон са 2383.
В 4 случая е имало фалшиви повиквания на тел. 112, за което са съставени актове на нарушителите.
Функционират 6 приемни на полицията – в кооперативния пазар в Самоков и в селата Говедарци, Горни Окол, Поповяне, Ярлово и Радуил.
При проверки в дискотеки и нощни увеселителни клубове са констатирани 15 случая на нарушения на Закона за закрила на детето, във връзка с които са съставени актове.
През 2013 г. са издадени 120 разрешения за закупуване и продажба на оръжия, 27 – за носене на ловно оръжие. Сега общо 1510 души в района разполагат законно с огнестрелно оръжие, като от тях 495 души са го получили за самоотбрана, 420 са настоящи и бивши служители на МВР и Министерството на отбраната, а 590 са ловци.
През периода са издадени 3714 лични карти и 1808 паспорта.
За 2013 г. в района са регистрирани 193 пътнотранспортни произшествия, от които 14 тежки. Основните причини за злополуките са несъобразената с пътните условия скорост и отнемането на предимство. Като цяло през последните години произшествията по пътищата намаляват, включително тежките случаи, свързани със загинали и ранени, се прави извод в отчета. През миналата година при произшествия има 1 загинал и 16 ранени. Най-много пътни злополуки са станали през април, а най-малко – през октомври. Най-често произшествия се случват в неделните дни, а най-рядко – по средата на седмицата. В 62 случая шофьори са се ”отличили” с повече от 1,2 промила алкохол в издишвания въздух.
Като основни задачи през 2014 г. ръководството на РУП посочва предприемането на мерки за противодействие на посегателствата срещу собствеността чрез увеличаване на полицейското присъствие на уязвимите места; предотвратяването на престъпленията срещу собствеността на гражданите чрез работа с лицата, представляващи интерес по отношение на кражбите и грабежите; засилването на контрола върху обектите за изкупуване на метали; неутрализирането на схемите за разпространение на цигари без акцизен бандерол; увеличаването на полицейското присъствие в малките и отдалечени населени места.

Leave a Reply