История, Култура, Новини

Рускиня трогна самоковци с песни за войната и мира

Още неразлистени нежни брезички и брезички с есенни листа, тъжна, осиротяла пейка и самовар, стакан с положена отгоре филийка хляб – в памет на незавърналите се от фронта, в памет на всички загинали… И една чаровна руска жена, която с песен и чувственост от сцената на читалище-паметник „Отец Паисий” пренесе многобройната публика от залата в годините на Втората световна война.
Концертът на 22 април, в който прозвучаха любими на няколко поколения руски песни, бе посветен на 70-годишнината от края на тази война – най-страшното събитие през миналия век. Изпълнителката, която омагьоса присъстващите с артистичност и професионализъм и предизвика в много очи сълзи или светлина от радост, бе руската актриса и певица Раиса Полякова. Позната на мнозина от предишно посещение в града ни преди няколко месеца, обикната от самоковската публика, тя бе откликнала с удоволствие на новата покана. Чувството се оказа взаимно – певицата подари на присъстващите незабравимо изживяване. Залата слушаше прехласната, аплодираше от сърце и почти на всяка песен припяваше – един истински празник за душите.
Раиса Полякова отдавна живее в България, където е останала по зова на сърцето си, но е родена и живяла в Санкт Петербург – град-герой от войната; вторият по големина град в Русия, в който няма семейство, което да не е пострадало от ужасите – в това число и семейството на Раиса. Затова и всичко, свързано с тази тема, за певицата е свято – това се чувстваше във всяка нейна дума и жест.
Израз на огромна благодарност към изпълнителката бяха топлите думи и разкошните кошници с цветя, поднесени й от любезните домакини от читалището и от името на самоковската общественост.

Всички присъстващи получиха Георгиевски лентички. Тези черно-оранжеви късчета в цветовете на дима и пламъка на войната са символ на акцията „Аз помня, аз се гордея”, посветена на 9 май. Акцията се провежда от няколко години, в същия ден бе тазгодишният й старт в Москва. Така и Самоков се присъедини към този своеобразен призив за незабрава на войната, за уважение към ветераните и за съхранение на паметта на падналите по бойните полета, за гордост и благодарност за подвига им в името на мира.

Leave a Reply