История, Култура, Новини

Руският клуб чества 15-годишен юбилей

В стол-ресторанта в сградата на Общината на 13 декември тържествено бе чествана 15-годишнината на Руския клуб в града ни.
„Честит празник!”, чуваха още при влизането си в залата членовете на клуба и техните гости. Уникален е не само за града и региона, но и за страната този клуб – руски, а с членове – българи. Сред пристигналите бяха и хора, които от години живеят и работят на други места, но поддържащи връзка с клуба и уважили юбилейното честване.
Десетилетие и половина са изминали от деня, когато инициативата за създаване на сдружение в Самоков на работили в Русия или просто на хора, които обичат великата страна, става действителност. И от тогава се зареждат непрекъснато срещи, изложби, конкурси, екскурзии, тържества, различни други изяви. Дневници в цели 10 тома и 12 фотоалбума, Паметна книга с впечатления на повече от 80 гости са запечатали много от изявите и са свидетелство за изключително богата дейност.
За всичко това разказа на тържествената вечер зам.-председателката на клуба и истински двигател на неговата дейност инж. Спаска Шехтова. За живота на сдружението разказваха и издадената книжка /която получи всеки посетител/, и подготвената невероятно разнообразна фотоизложба.

Самото начало е на „21 септември 1998 г. Понеделник вечер. Първа сбирка на голяма група съмишленици – самоковци, обединени зад името на Русия и… в града е създаден Руски клуб. Следват – регистрация като сдружение за общественополезна дейност и с нестопанска цел с официално наименование „Руски клуб – контакти с народите на Русия и другите славянски страни”, устав, правила и пр.”
Сдружението има и свой по-малък брат – детският руски клуб „Дружок” /”Приятелче”/ с участници – ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, който съществува и развива дейност от 9 години. Участниците в „Дружок” поздравиха юбилярите и духнаха свещичките на тортата, радушно приветствани от присъстващите.
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалите членове и приятели на клуба, чиито имена бяха прочетени.
„Инициативите на Руски клуб – Самоков не само популяризират името на града ни сред руската общност в България, но и допринасят за съхраняване на народната памет и осъзнаване от младите хора на ролята на Русия в българската история и за Освобождението на България. Отношенията между двете държави издържаха проверката на времето, въпреки всички катаклизми, и съществуването и дейността на сдружение като вашето са доказателство за това”, бе посочено в поздравителния адрес на кмета Владимир Георгиев и председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, прочетен на тържеството от г-жа Стойчева.
С. Стойчева връчи и членска карта на новоприетия член на клуба Иван Симчев.
Събралите се бяха сърдечно поздравени от името на кмета Георгиев /отсъстващ поради важен ангажимент в София/ и от зам.-кмета Васил Сайменов, който поднесе и букет на председателката на клуба Мария Крекманова.
Първият председател на клуба Димитър Йончев приветства присъстващите от името на основателите на клуба и връчи специален подарък на Сп. Шехтова за дългогодишната й всеотдайна и резултатна работа. Признание за нея и за останалите деятели на Руския клуб бе и връченият Почетен знак на Национално движение „Русофили”, чийто асоцииран член е самият самоковски клуб.
Подарък клубът получи от ПТГ „Никола Вапцаров”. Присъстващите бяха поздравени и от Петя Субева, ученичка от СУ „Никола Велчев”, носителка на награда от национален конкурс на „Русофили”.
Приветствие и подаръци на юбилярите връчи и Марина Шуманова, председателка на клуб „Малахит” – самоковската структура на руския Съюз на съотечествениците.
Със сувенири зам.-председателката на клуба Катя Дамянова пък награди дългогодишни заслужили деятели.
Пенка Пенчева рецитира стихотворение, а Иван Волев разказа весели случки на руска тематика и почерпи с вино, донесено от Зографския манастир в Света гора. С инструментални и песенни изпълнения се отличиха най-възрастният член на клуба Стоян Чапкънов, Васил Димитров, Петко Димитров, както и един от основателите – Димитър Димитров.
Под музикалния съпровод на водещия Георги Казаков вечерта продължи и завърши с много танци и хора.
Сред празнуващите бяха и секретарят на Общината Ангелина Вангелова, една от най-добрите познавачки на украинския език и литература в страната и наша съгражданка доц. Лидия Терзийска, експредседателката на Руския клуб Надежда Георгиева и др.
Всички си пожелаха весели коледни и новогодишни празници и бъдеща още по-ползотворна дейност на клуба.

Евгения Попова

Leave a Reply