Култура, Новини

Руски “Малки истории от един ден”

През тази „театрална седмица” на Самоков приятна изненада поднесе и Руският камерен театър при Културно-информационния център на Русия в София с постановката „Малки истории от един дом”. Спектакълът бе на 23 октомври в Младежкия дом.
Трите весели битови истории на съвременния драматург Виктор Ляпин и режисьора Иван Джамбазов /”Мерседель”, „Наследникът на Ротшилд” и „Скучаещият анонимен”/ с жизнерадостната игра на актьорите заразиха публиката с весело настроение и езиковата бариера изчезна. Така е с магията на хубавия театър…
Самият театър е създаден през 2001 г. Работи с руски репертоар, но в групата му има и български артисти. Постоянното му място за репетиции и представления е Руският културно-информационен център в столицата.
През годините на съществуванието си театърът е успял да спечели вниманието на българската общественост не само в София, но и в много райони на страната. Има и успешни гастроли в Сърбия, Македония, Австрия, Унгария, Украйна, Беларус. Участвал е и в международни театрални фестивали.
По инициатива и с активното участие на този театрален колектив всяка година се провежда и Национален фестивал на детското и младежкото театрално творчество на руски език.
Трупата е член на Асоциацията на руските театри в чужбина. Носител е и на „Златна муза” от 2005 г. за високи творчески постижения и принос за развитието на руско-българските културни връзки.

Антония Бояджиева

Leave a Reply