Култура, Новини

Руско тържество в Радуил се превърна в международен празник на приятелството

Преди десетки години в бившия Съветски съюз, в различни краища на огромната страна работеха много българи като дърводобивници, строители и др. Сред тях са били и десетки самоковци. Със себе си не малко от тях са довели в града ни и своите жени – рускини. Сега в нашата община те са над 50.
През 2005 г. тези жени решават да се обединят в едно общество, което наричат клуб „Малахит”. Стават част от руския Съюз на съотечествениците. Стават и приятели с Руския клуб „Никола Даскалов”. Организирани от председателката Марина Шуманова, се събират, честват празници. Така стана и на тазгодишния 10 ноември, когато в ресторант „Елените” в Радуил почетоха руския Ден на народното единство /обявен на 16 декември 2004 г. и за първи път празнуван на 4 ноември 2005 г./. Мястото не бе избрано случайно – стопанката на хотела Наталия е рускиня.
Залата бе украсена с голям плакат, флаговете на Русия и България, знаменца, цветя и иконата на Казанската Божа майка. Всички бяха закичени с лентички – символ на приятелството и дружбата между народите на Русия и България. Организирани бяха викторини, игри. Имаше много песни и танци.
По някое време пристигнаха и танцьорите от формация „Гайтани”, които щяха да ползват хотела след концерта си с „Огражденската четворка” в читалище-паметник „Отец Паисий” в Самоков. Тогава наистина се развихри голям купон, рускините заиграха наши народни хора, а „гайтаните” – руски танци. Всички се хванаха и на общо хоро. До късно вечерта празнуващите пяха и играха. Получи се наистина задушевно тържество, зародиха се нови приятелства.
Вече 6-7 години „гайтаните” празнуват и нощуват в „Елените”. Точно срещу хотела е къщата на Борис Богданов и съпругата му Цвети – танцьори в „Гайтаните”. Те довеждат своите колеги тук и празнуват често заедно. А сега обещаха догодина да гостуват на Бобфеста в Радуил. От клуб „Малахит” пък казаха, че ще уважат на 15 декември и 20-годишния юбилей на Руския клуб в града ни. Бъдещите нови срещи сигурно ще укрепят още повече взаимното уважение, връзки и приятелство.

Димитрина Божилова

Leave a Reply