Руснаци и три родни екипа се включиха в „Иглумания 2014”

Едно от иглутата

Четири екипа от Радуил, София, Несебър и… Русия се конкурираха в направата на иглута /жилища на ескимоси/ на „Иглумания 2014” в събота, на 15 март. Оригиналното състезание се проведе за 9-и пореден път след 2006 г. на поляната над хижа „Чакър войвода”.
Победител в зимната надпревара стана отборът на „Бетонните мекици” от София. Най-късият диаметър на пода на тяхното иглу бе 2.55 м.

Победителите

„Благодарение на перфектните условия за правене на иглута всички снежни постройки бяха завършени в определения срок от два часа. Имахме и късмет, че в началото на март падна сняг, който се задържа до състезанието – беше натрупало около метър снежец”, сподели за „Приятел” един от организаторите на проявата Стоян Михайлов.
Както повелява традицията, победителите получиха бутилка шампанско. „След състезанието купонът в хижата беше пълен, а някои от участниците дори и останаха да нощуват в иглутата”, поясни пък хижарят Иван Еленчев.

Иван Еленчев

Интересното занимание е заимствано от град Томск в Русия, където подобна надпревара се провежда на… градския стадион. Руската връзка тази година бе отбор „Сибир”, съставен от жители на Красноярск, Иркутск и представител от Казахстан, които вкараха колорит и неподправена атмосфера с руската си реч. Всеки отбор се състоеше от пет души.

Хижарят Иван Еленчев /вляво/ в компанията на група самоковски планинари

„Благодаря на домакините от „Чакър войвода”, които, както винаги, се отнесоха изключително гостоприемно и помогнаха за отличната организация. Тази година несигурността поради липсата на сняг до последно повлия и на числеността на екипите – миналата година например участие взеха 22 тима с близо 120 души! Предходни години сме имали и спонсори, но най-малкото сега запазихме традицията”, обобщи г-н Михайлов. Самият той е роден в Казанлък, но живее в София.
Организатор на проявата е виртуалната общност „Планинари”. Самите те поясниха, че са просто група хора, които обичат планината.

Снимки: Стоян Михайлов и Добромир Фингарски

Делян Василев

Участниците в „Иглумания 2014”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*