Култура, Новини, Политика

Ръководителите на общината ще открият „Маратона на четенето”

Тазгодишното издание на популярната вече инициатива „Маратон на четенето” ще бъде открито официално в сряда, на 10 април, от 11 ч. в общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Откъси от произведения на Алеко Константинов ще четат кметът Владимир Георгиев и председателят на Общинския съвет Ирена Коцева. Ще им партнират членове на журналистическото дружество, културни деятели, ученици.
В рамките на начинанието, което се организира за осма поредна година, изяви се предвиждат в продължение на две седмици – до 19 април включително. На 16 април от 17,30 ч. в библиотеката ще бъде открита изложба – живопис на Мария Ицова. Също от 17,30 ч., но на 11 април, пък ще бъде представена книгата „Лунните момичета” на младата авторка Сияйна Ангелова, дело на издателство „Приятел”.
Прояви през тези дни ще има и в детската библиотека, във филиала на общинската библиотека в Четвърти квартал, в детски градини, а и в кафенета. Подробна програма за „Маратона…” поместваме на стр. 8.
Целта на инициативата е да се стимулира четенето сред децата и младите хора. Мотото тази пролет е „Пролетна ваканция с книжка и забавление”.
Както стана ясно междувременно, около 900 са малките читатели в детския отдел на общинската библиотека. Там на 2 април – рождения ден на Андерсен, бе отбелязан и традиционният празник на детската книга, който се чества от 1967 г. По случай празника младежката организация на социалистите в града ни дари 30 книги на детския отдел на библиотеката.

Leave a Reply