Култура, Новини, Шарен свят

Салвадор Точев спаси кръста на Водици в Алино

За пета поредна година в Алино на 6 януари се състоя възстановения ритуал Водици, както е известно честването на Йордановден тук. Топлото и слънчево за сезона време накара много алинци да проследят на живо надпреварата за кръста в импровизирания дълбок бент на Селската река преди черквата. Водата бе осветена преди това от свещ. Любомир Мишков. Хвърленият от него кръст бе спасен от самоковеца Салвадор Точев, който работи в местна земеделска фирма. Кметът Борислав Брейчев и неговите 9-годишни син и племенник също калиха тялото си.
Зрители и участници в обичая се почерпиха с червено вино, а присъстващите именяци също не пропуснаха да почерпят за празника.
Традицията за провеждане на Богоявленския ритуал в Алино бе възстановена след дългогодишна пауза през 2014 г. по инициатива на Б. Брейчев, отец Л. Мишков и секретаря на читалището Момчил Чалъков. По негови спомени и разкази на баба му, именно на това място – преди черквата в Селската река, известна още като Манастирска и Алинска, се е състоял ритуалът Водици още в средата на миналия век.

Делян Василев

Салвадор Точев /вдясно/

Leave a Reply