„Самел-90” празнува юбилея си и с поход до Рилския манастир

В събота и неделя – 10 и 11 август, „Самел-90” АД организиран поход до Рилския манастир с два лъча – пешеходен и моторизиран. Походът бе част от изявите по случай 55-годишния юбилей на фирмата.
Общо 73 души изминаха през планината разстоянието от Говедарци до светата обител. Организатор бе инж. Мая Малканова, специалист в предприятието и голям планинар, участничка в тазгодишната обиколка на Витоша. 
След нощувката на Кирилова поляна в неделя сутринта, на 11 август, двете групи походници се събраха и присъстваха на тържествения водосвет в манастира за здраве и успехи на фирмата, отслужен от архимандрит Варлаам. Осветена бе и икона на св. Иван Рилски /нарисувана от Албена Керефеина/, която по-късно бе поставена в изложбената зала на дружеството в Самоков.

 

…Денят се знае отдалеч – 10 август. Ще вървим по известния отколешен път на самоковци до Рилския манастир. Главният организатор инж. Мая Малканова е планинска бегачка, а отскоро тренира и планинско колоездене. Въобще, човек, който познава в детайли планините, особено Рила. За всеки случай преди две-три седмици е пробягала трасето – за повече сигурност и да организира вечерята и нощувките.
За щастие, след многото дъждове съботата се очертава безоблачен и слънчев ден. Групата е извозена с автобуси до Говедарци и оттам най-сериозните тръгват пеша към хижа „Мечит”. Има и някои, които са предпочели да преспят предната вечер там, други пък съкращават ходенето с джипове.
В девет сутринта първата група потегля нагоре, към вр. Мечит. Посоката е ясна – движим се по Кайзеровия път, построен от цар Фердинанд по време на Първата световна война, когато тук е гостувал немският кайзер Вилхелм ІІ. В строителството са участвали сръбски военнопленници.
Движим се в гора, сред прохлада. После навлизаме в клек и накрая излизаме на билото. Не след дълго се появява и самият връх Мечит. Вляво отбелязваме езерото Йозола, а напред е и Лопушки връх.
Гледките са главозамайващо прекрасни! Открива се невероятно панорамен изглед… В далечината се вижда и Мусала. Минаваме покрай табелата за първото организирано изкачване на Лопушки връх през далечната 1899 г.
След близо четири часа изкачваме най-високата точка на нашия преход. Спираме за малка почивка, правим си снимки, със знамето на „Самел-90”, естествено.
Не след дълго поемаме надолу, към Кобилино бранище. Чака ни още много път. Слизайки, пресичаме доста потоци с бистра рилска вода. Така се освежаваме, защото слънцето е наистина жарко.
От Кобилино бранище, което всъщност е малък заслон за екстремни случаи в планината, поемаме по пътеката към Кирилова поляна. Следваме рекичката. От двете страни се извисяват могъщите плещи на Рила, обвити в зеленината на дърветата. Спускането, както винаги, е бавно, мъчително и досадно дълго. Групата се е разкъсала, но няма опасност; водачката е определила в началото и в края на колоната отговорници, които при необходимост оказват помощ.
Стигаме до Сухото езеро, което съвсем не е сухо в този период и също радва погледите ни. Спираме за малка почивка и отново потегляме. Целта ни е Кирилова поляна.
Минаваме през прекрасни гори – отначало иглолистни, после букови и накрая брезови и смесени. От пътеката надолу се виждат безкрайни пропасти… Очите ни се радват на какви ли не рилски прелести!
Стигаме накрая и до Кирилова поляна. Там няма празно място от коли, каравани, палатки, почиващи от близките околности. Мая ни чака с организирана вечеря в заведение. Храната ни се услажда след дългото ходене. Всеки получава и разпределение за нощувка. Едни остават на Кирилова поляна, други – в хотелчето до Рилския манастир.
Всичко е прекрасно организирано. И запомнящо се…
Младите остават да се повеселят. Другите бързат да си починат, защото на следващия ден, в Рилския манастир, ни чака нова програма…
Оставаме с благодарност към ръководството на фирмата, към организаторите и изпълнителите. Дано има повече такива прояви! Според стари туристи подобен поход до манастира отдавна не се помни.

С. С.,
бивш служител на „Самел-90”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*