Новини, Шарен свят

„Самел-90” със серия инициативи за 55-годишния си юбилей

Юбилейна е тази година за колектива на „Самел-90” АД. Основан през 1964 г. като завод за комуникационно електронно оборудване за българската армия, заводът веднага става притегателно място за стотици /а по-късно и за хиляди/ самоковци, за голяма част от които се превръща буквално във втори дом. Тук сега се трудят деца, а и внуци на някои от първите работници и служители. Малко са като че ли семействата в Самоков, от които поне един човек да не е работил или сега да работи в голямото предприятие.
55 години са и своеобразен повод за равносметка, както и за поглед в бъдещето. За да се превърне цялата тази година в празнична и да се почувства това от повече хора, екип на фирмата подготвя интересни инициативи. Първата от тях се осъществи в слънчевия 22 март. До оранжерията в двора на завода, където ще се оформи овощна градина, бяха засадени от доброволци във фирмата 55 плодни дръвчета – синя слива. Постави се и голям каменен блок с табела за спомен на тези, които някой ден ще берат плодовете на тези дървета.


Следващото начинание под надслов „Млад лесовъд” ще бъде по време на Седмицата на гората, в началото на април. Тогава ще бъдат дарени 55 плодни дръвчета на самоковските училища, за да бъдат засадени от учениците в техните дворове.
Интерес неминуемо ще предизвика и предстоящият благотворителен конкурс под надслов „Писано яйце и великденски козунак”. Конкурсните продукти ще се откупят и събраните средства ще се дарят на деца в неравностойно положение, от Центъра за настаняване от семеен тип.
В края на юли „Самел-90” пък ще организира спортен поход с два лъча – пешеходен и моторизиран, до Рилския манастир, където ще бъде осветена икона на св. Иван Рилски. През август ще бъдат поканени бивши и настоящи работници и служители от фирмата да участват в празник /тийм билдинг/ в местността Чакърови поляни.


Не е забравен и традиционният баскетболен турнир /известно е, че фирмата е спонсор на БК „Рилски спортист”/, този път за купа „55 години Самел-90” АД”, който ще се проведе в края на септември.
Юбилейното тържество и концерт, съчетани с Ден на отворените врати във фирмата, ще бъдат на 4 октомври.

х х х

Да се съхранят в условия на тежка икономическа криза наистина се оказа непосилно за повечето самоковски предприятия. Но не и за „Самел”. От 27 фирми в системата на бившето ДСО /държавно стопанско обединение/ „Електрон” сега само „Самел-90” работи! Има за какво да е горд неговият изпълнителен директор инж. Петър Георгиев:
– Успяхме най-важното – да запазим фирмата през тези години. А и да я развиваме със собствени сили и средства, без чужда помощ. Всяка година успяваме да инвестираме, да търсим нови продукти и пазари. За съжаление, пазарът в България не е достатъчно голям за нашата фирма и непрекъснато пътуваме из света да търсим клиенти, за да се докарват свежи пари, валута. Разработваме и нови продукти, на ниво, които се продават навсякъде в света.
Тук в продължение на 13 години за американска фирма са произведени над 17 хил. радара за кораби. Нашият завод е спечелил търг с участието на фирми от 17 държави. „Самел” е била и единствената фирма, изнасяща производство за Китай. Националната служба за охрана също ползва изделия на самоковското предприятие. Производството на фирмата намира прием в над 30 държави, включително в Германия, Англия, САЩ, Египет, Индия, Индонезия, Малайзия… Разбира се, зад всичко това стоят трудът, постоянството, мисленето и уменията на ръководния екип и на целия многоброен колектив.
В „Самел-90” сега се трудят 500 човека. Не само те, но и всички самоковци можем да бъдем горди, че в града ни съществува компания с международен авторитет; фирма, която не само дава хляб на стотици хора и семейства, но и постоянно подпомага със средства, морално и материално много нуждаещи се. Затова юбилеят би трябвало да е празник и за мнозина хора извън голямото предприятие.

Надка Вардарова

Leave a Reply