„Самел-90“ ще достави 98 бронирани коли на Министерството на отбраната

Истински пробив в партньорските взаимоотношения с българските военни осъществи „Самел-90“ АД. На 8 декември в Министерството на отбраната бе подписан договор, съгласно който самоковската фирма ще достави на  Силите за специални операции общо 98 бойни машини на стойност 50 млн. лв. Целта е да се повиши мобилността на силите и защитата на личния състав. Договорът е за три години, но стана ясно, че този срок може да бъде и съкратен.
За пръв път от много години Министерството на отбраната оценява истински значимостта на самоковската военна продукция. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и изпълнителният директор на „Самел“ инж. Петър Георгиев парафираха документите и взаимно се поздравиха.
На подписването присъстваха началникът на отбраната адмирал Ефтим Ефтимов, заместник-министри и заместник-началници на отбраната, както и командирът на Съвместното командване на специалните операции ген. Явор Матеев.
„Правим с подписването на този договор още една полезна крачка към повишаване на способностите на нашите въоръжени сили“, заяви  министър Каракачанов.
„Днес е един от най-щастливите дни за мен, след 44–годишна работа за фирма „Самел-90“. Министерство на отбраната ни повярва и ще бъдем директен доставчик за нуждите на въоръжените сили“, не скри вълнението си директорът инж. Георгиев.
Първите машини трябва да бъдат предадени през лятото на 2021 г. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който поддръжката и смяната на консумативите се поема от самоковската фирма. Освен това от „Самел-90“ бе поет ангажимент да изгради технически център в Пловдив, където да могат да се извършват леки ремонти на самата техника.
Сред колите ще бъдат бронирани високопроходими машини, санитарен автомобил, тактически автомобили, коли тип линейки, тип автобуси и др.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*