Самодейците от Клисура се изявиха в Белоградчик и Ружинци

С грамоти за отлично представяне на фолклорния фестивал „От Тимок до Искър” в Белоградчик бяха отличени певческата група „Иглика” и едноименният танцов състав при читалище „Пробуда-1920” в Клисура.
Певиците изпълниха „Отишла е малка мома в градина”, „Садила Яна” и „Си аргакье пладнувая”, а индивидуално се изяви Гина Ангелова.
Танцьорите пък се представиха с хоро „Стамена”, Четворно хоро и Петрунино хоро.
Ръководител на певческата група е Стефчо Стоянов, а на танцовия състав – Стоян Димитров.
Във фестивала участваха състави от цялата страна, както и от Румъния. Нашите групи, които взеха участие за първи път в този форум, бяха единствените от Самоковска община. Получихме покана лично от кмета на Белоградчик да станем част от фестивала и догодина. 
Вечерта бе честван и празникът на Белоградчик с участието на прочутата Берковска духова музика.
Ние разгледахме Белоградчишките скали и гостувахме и в съседната община Ружинци, където участвахме в програма заедно с местните самодейци. Посрещнати бяхме много топло, включително от кмета на Ружинци Александър Александров. Заедно седнахме и на другарска трапеза.
Благодарение на нашата певица Ваня и съпруга й Младен Байлов създадохме този своеобразен мост на дружбата. Кметът Александров дори ни покани да гостуваме в Ружинци и догодина, като обеща, че домакините ще поемат разходите по пътуването ни.

Мая Чучукова,
секретар на читалище „Пробуда-1920” в Клисура

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*